Εάν η Ελλάδα οδηγηθεί στο ακραίο σενάριο της χρεοκοπίας έναντι των διεθνών δανειστών της, οι πρώην κομμουνιστές γείτονές της θα διατρέξουν σημαντικό κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης.
Το Reuters αναδεικνύει το θέμα που θα προκληθεί στη Βαλκανική σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές της, καθώς οι όμορες χώρες είναι συνδεδεμένες με την Ελλάδα κυρίως στον τραπεζικό τομέα.
Αξιωματούχοι στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, τα Σκόπια, τη Ρουμανία και τη Σερβία παραδέχονται ότι έχουν, κατ' ουσίαν, σε καραντίνα τις τοπικές τράπεζες, έτσι ώστε, σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι ελληνικές μητρικές, να καταφέρουν να επιβιώσουν οι θυγατρικές τους.
Ωστόσο, δεν μπορούν να αποκρούσουν τις πιθανές εκροές καταθέσεων και τον πανικό που θα προκληθεί στους πελάτες τους αν δουν πως η κατάσταση στην Ελλάδα ξεφεύγει από τον έλεγχο. Σε αυτή την περίπτωση, λένε, τα αποτελέσματα θα είναι απρόβλεπτα.
Ο Λεβόν Χαμπραρτζουμιάν, πρόεδρος του συνδέσμου τραπεζών της Βουλγαρίας, λέει: «Δεν είναι καλό όταν πιάνει φωτιά το σπίτι του γείτονά σου. Πάντως, δεν βλέπω κάποια άμεση απειλή από την Ελλάδα».
Η αλήθεια είναι ότι οι βαλκανικές χώρες που κινδυνεύουν δεν διαθέτουν ισχυρή οικονομική θέση και έχουν ιστορικό αστάθειας, επομένως πιθανή διάχυση της κρίσης από την Ελλάδα θα έχει τεράστιο αντίκτυπο σε αυτές. Από τη στιγμή που εδώ και μέρες οι ελληνικές τράπεζες βιώνουν έντονη πίεση από την εκροή καταθέσεων (άρα, έχουν πρόβλημα ρευστότητας), είναι λογικά να υπάρξει κίνδυνος «επίθεσης» και στις αγορές των Βαλκανίων. Το 1/5 των τραπεζών στη Βουλγαρία και στα Σκόπια είναι ελληνικών συμφερόντων, ενώ ελαφρώς μικρότερο είναι το ποσοστό στη Ρουμανία, τη Σερβία και την Αλβανία.
Τα μέτρα ανάσχεσης
Στη Βουλγαρία, οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες σε ελληνικούς τίτλους και λαμβάνουν χρηματοδότηση από τα κεντρικά των Αθηνών, ανέφερε τον Μάιο ο Εμίλ Ανγκέλοφ, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Βουλγαρίας. Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλένελιεφ, τονίζει πως οι ελληνικές τράπεζες στη Βουλγαρία έχουν ξεχωριστές δομές.
Ένας αξιωματούχος στα Σκόπια αναφέρει πως πλέον πολλές κεντρικές τράπεζες παρακολουθούν στενά τις τράπεζες ελληνικών συμφερόντων και τους ζητούν καθημερινή ενημέρωση για όλες τις συναλλαγές που κάνουν με τις μητρικές τράπεζες, αλλά επί του παρόντος δεν έχουν αναφερθεί ασυνήθιστες κινήσεις.
Ο Λιούμπομιρ Μίτοβ, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit για την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, σημειώνει πως έχει ληφθεί μέριμνα για όλα τα πιθανά κανάλια μετάδοσης της κρίσης. Το μόνο που δεν μπορεί να ελεγχθεί είναι η συμπεριφορά των καταθετών. Ακόμη και σε αυτό, όμως, τόσο στη Σόφια όσο και στο Βουκουρέστι οι τραπεζίτες ζητούν από τους πελάτες τους να είναι ήρεμοι και να μην προβαίνουν σε νευρικές κινήσεις λέγοντάς τους πως ακόμη και αν καταρρεύσουν οι τράπεζες στην Ελλάδα, οι θυγατρικές τους σε άλλες χώρες δεν θα κινδυνεύσουν. Τουτέστιν, οι καταθέσεις τους είναι εξασφαλισμένες.