«Βόμβα» FT: Ο Σόιμπλε ζήτησε επιβολή capital controls -Το άγριο παρασκήνιο από το Eurogroup - iefimerida.gr

«Βόμβα» FT: Ο Σόιμπλε ζήτησε επιβολή capital controls -Το άγριο παρασκήνιο από το Eurogroup

(EUROKINISSI)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μάχη για να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων στην Ελλάδα έδωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup, σύμφωνα με τους Financial Times, που αποκαλύπτουν το δραματικό παρασκήνιο πίσω από τις κλειστές πόρτες στη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και ο Ιρλανδός, Μάικλ Νούναν πρωτοστάτησαν σε αυτό, καθώς μαζί με άλλους ομολόγους τους επέμειναν ότι πρέπει να επιβληθούν capital controls στην Ελλάδα, ή να μειωθεί ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες. Ατομα που μετείχαν στο Eurogroup ανέφεραν επίσης ότι η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν ιδιαίτερα σκληρή, αναφέροντας ότι το ελληνικό πλάνο δεν πάει αρκετά μακριά.

«Οι Σόιμπλε και Νούναν υποστήριξαν σθεναρά να μπουν όρια στο ποσό του ELA που εγκρίνει η ΕΚΤ, εκτός αν επιβληθούν capital controls. Ομως δεν λήφθηκε απόφαση για το αν είναι αναγκαία η επιβολή ελέγχων κεφαλαίων και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αντέδρασαν λέγοντας ότι οι υπουργοί δεν πρέπει να εμπλέκονται στη νομισματική πολιτική», αναφέρει ο Πίτερ Σπίγκελ στους Financial Times.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε σε αυτή την πίεση ότι τέτοιοι έλεγχοι θα ήταν πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από την Κύπρο, η οποία παραμένει η μοναδική χώρα της ευρωζώνης στην οποία επιβλήθηκαν capital controls.

«Δεν είμαστε ένα νησί χωρίς σύνορα και με ένα αεροδρόμιο», απάντησε ο κ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους.

«Βόμβα» FT: Ο Σόιμπλε ζήτησε επιβολή capital controls -Το άγριο παρασκήνιο από το Eurogroup | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ