Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, κατόπιν πρόσκλησης του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Ο κ. Ρέσλερ θα είναι επικεφαλής πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής που αποτελείται από Γερμανούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς της ενέργειας, του real estate, της βιομηχανίας κτλ.
Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας των δύο υπουργών για την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανία, αλλά και την παροχή τεχνογνωσίας και διοικητικής εμπειρίας σε θέματα ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών στην πραγματική οικονομία.
Παράλληλα, οι Γερμανοί επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν στο Ελληνογερμανικό business forum που διοργανώνει από κοινού ο ΣΕΒ με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και τον Γερμανικό Σύνδεσμο Βιομηχανιών (BDI), ενώ θα πραγματοποιήσουν και κατ' ιδίαν επαφές με Έλληνες επιχειρηματίες.
«Γίνεται μία μεγάλη διαπραγμάτευση προκειμένου να μπορέσουμε να προσελκύσουμε εμείς ως χώρα γερμανικές επενδύσεις. Αυτό είναι θετικό και για τους Γερμανούς και για εμάς. Είναι μία υπόθεση με κέρδος και για τους δύο», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αναφερόμενος στη σημερινή επίσκεψη του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο ραδιοσταθμό Flash.
«Ούτε ο κ. Ρέσλερ έρχεται εδώ με δώρα, ούτε έρχεται με ένα πακέτο χρεοκοπίας. Ούτε ο κ. Ρέσλερ είναι φιλέλληνας ούτε είναι ανθέλληνας», τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης, σχετικά με διάφορα σενάρια που διακινούνται για την επερχόμενη επίσκεψη του Γερμανού αντικαγκελάριου. «Όποτε δαιμονοποιούμε τα πράγματα μετά τα συναισθηματοποιούμε και κάνουμε λάθος. Τα πράγματα είναι απλά, οι διακρατικές σχέσεις δεν έχουν ούτε χρώμα ούτε συναίσθημα μέσα τους, έχουνε μια καθαρή, πολύ καθαρή δουλειά. Είναι τα συμφέροντα τα οποία σε κάθε περίπτωση παίζουν. Και η Ευρώπη, συνολικά, πάνω επίσης σε αυτά τα συμφέροντα στηρίζεται. Και αυτά πρέπει να προωθήσουμε, όταν αυτά τα αμοιβαία συμφέροντα ωφελούν και τους δύο, μέσα από τις διαπραγματεύσεις που κάθε φορά προσπαθούμε να κάνουμε καλύτερα. Και επειδή η Ευρώπη είναι μια υπόθεση που στηρίζεται στα αμοιβαία συμφέροντα, αλλά και στη συναίνεση, είναι ακόμα καλύτερα να υπάρχει ένας διαρκής διάλογος, μια διαρκής επικοινωνία που θα οδηγεί και σε αμοιβαία συμφέροντα και συναίνεση», τόνισε.
Τη σταθερότητα και την κοινωνική ηρεμία χαρακτήρισε ως απαραίτητες προϋπόθεση για την ανάπτυξη ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται από κοινού με την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να βρεθούν λύσεις στο πρόβλημα της ρευστότητας και να χρηματοδοτηθούν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν υποστεί τα μεγαλύτερα βάρη λόγω της κρίσης.