Δείτε live την άφιξη και δηλώσεις των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Ελλάδα - iefimerida.gr

Δείτε live την άφιξη και δηλώσεις των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε λίγα λεπτά αναμένεται να ξεκινήσει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες.

Στο Eurogroup δεν υπήρξε τελική συμφωνία, αλλά εκτιμάται ότι σημειώθηκε πρόοδος, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες στη Σύνοδο οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν και για το ελληνικό χρέος.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσήλθε στη Σύνοδο χωρίς δηλώσεις.

Δείτε live τις αφίξεις των ηγετών των χωρών της ΕΕ.

Οι δηλώσεις πρωθυπουργών και προέδρων

Ανγκελα Μέρκελ (Καγκελάριος Γερμανίας):
«Η σημερινή Σύνοδος είναι απλά συμβουλευτική. Δεν θα υπάρξει απόφαση, το έδαφος δεν είναι ακόμη έτοιμο για συμφωνία».

Γιούχα Σιπίλα (Πρωθυπουργός Φινλανδίας): «Δεν φαίνεται ότι αυτή η συνάντηση θα έχει κάποια χρησιμότητα, εκτός αν προκύψει κάτι απρόσμενο».

Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε (Πρόεδρος Λιθουανίας): «Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κάνει πάρτι αλλά οι λογαριασμοί θα πρέπει να πληρωθούν από κάποιον άλλο».

Τάαβι Ρούιβας (Πρωθυπουργός Εσθονίας): «Περιμένω μία ισχυρή δέσμευση από τους Ελληνες εταίρους μας».

Χαβιέ Μπέτελ (πρωθυπουργός Λουξεμβούργου): «Ελπίζω να μάθω περισσότερα για τις ελληνικές προτάσεις. Το να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη είναι ήττα για όλες τις πλευρές, αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το χρέος. Δεν είμαστε στο “παρά πέντε” είμαστε στο “παρά 30 δευτερόλεπτα”.

Μαρκ Ρούτε (πρωθυπουργός Ολλανδίας): Πρέπει να περιμένουν την κρίση των Θεσμών για τις ελληνικές προτάσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Ελλάδα έχει κάνει προσπάθεια να κλείσει το κενό, αλλά θα δούμε αν είναι αρκετή.

Σαλρ Μισέλ (πρωθυπουργός Βελγίου): Επιτέλους οι Ελληνες έχουν νέες προτάσεις. Αυτά είναι καλά νέα. Είμαστε πιο αισιόδοξοι επειδή υπάρχουν νέες προτάσεις στο τραπέζι. Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για να δούμε αν είναι αξιόλογες. Θα ήταν ιδανικό να βρούμε λύση πριν το τέλος της εβδομάδας.

Ολάντ: Η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της – Να πάμε σε μια βιώσιμη συμφωνία

«Η ελληνική κυβέρνηση έκανε νέες προτάσεις, πιο συγκεκριμένες, πιο ισχυρές. Αυτό αποδεικνύει συναίνεση. Η κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε «Θα πρέπει να εξετάσουμε ξανά τις προτάσεις. Απόψε δεν θα υπάρξει συμφωνία, όμως μετά θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση. Υπάρχουν τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να συζητηθούν. Η

Γαλλία δεν θέλει συμφωνία για μερικές ημέρες ή εβδομάδες, αλλά μια βιώσιμη λύση. Εχουμε τη βάση και τις συνθήκες χρειάζονται ακόμη διευκρινήσεις και δουλειά που πρέπει να γίνει».
Τουσκ: Οι ηγέτες αναλαμβάνουμε την ευθύνη για να αποφευχθεί το Grexit

«Ο χρόνος τελειώνει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλους μας» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Τουσκ, βέβαια, στις δηλώσεις του «υποβίβασε» τη Σύνοδο από «Εκτακτη» σε «Ατυπη», ωστόσο δήλωσε ότι «Από τη στιγμή που αποφάσισα να καλέσω τη Σύνοδο, έχουν προκύψει μερικές ενδιαφέροντες συζητήσεις και εξελίξεις, όπως οι σημερινές συζητήσεις».
«Θέλω να βεβαιωθώ ότι κάναμε ότι μπορούσαμε, αλλά να βεβαιωθούμε ότι σεβόμαστε και όλους τους φορολογούμενους στις χώρες μας» είπε ο επικεφαλής της ΕΕ.

Συνέχισε λέγοντας ότι «Οι ελληνικές προτάσεις είναι οι πρώτες αληθινές προτάσεις εδώ και εβδομάδες. Χρειάζονται βέβαια επεξεργασία από τους Θεσμούς. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι ηγέτες παίρνουν την πολιτική ευθύνη για να αποφύγουν το χειρότερο σενάριο που είναι «χαοτική, ανεξέλεγκτη έξοδος από το ευρώ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ