Όλο το βράδυ έκοβαν και έραβαν οι υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, το πλαίσιο της εργασιακής εφεδρείας, το οποίο παρά τις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις για αριθμούς και «δεξαμενές» άντλησης των... εφέδρων, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται terra incognita και να κινδυνεύει να μείνει ουσιαστικά στα χαρτιά, εάν δεν ξεπεραστούν τα νομικά εμπόδια που υψώνονται.
Κατά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, εν όψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει εκτός του Μισθολογίου και των συνταξιοδοτικών θεμάτων, ειδικό κεφάλαιο για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, ο προβληματισμός των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Ειδικά όσον αφορά στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, η ανησυχία του εξαρχής ήταν ότι εάν δεν μπουν ασφαλιστικές δικλείδες στη διαδικασία επιλογής των περίπου 20.000 υπαλλήλων οι οποίοι θα τεθούν επί της ουσίας σε προσυνταξιοδοτικά προγράμματα, οι επιβαρύνσεις για τα Ταμεία θα είναι μεγαλύτερες από το όποιο δημοσιονομικό όφελος, το οποίο περιορίζεται στα 200 εκατ. ευρώ.
Όπως έλεγε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας μετά τη σύσκεψη, τα τεχνικά εμπόδια είναι πολλά, φέρνοντας για παράδειγμα το ότι εάν κάποιος έχει 30 χρόνια υπηρεσίας και μπορεί να υπαχθεί στη διαδικασία της εφεδρείας, δεν μπορεί να εντοπιστεί εάν τα 10 χρόνια από τα 30 αφορούν σε εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Άλλη περίπτωση που προβληματίζει το υπουργείο Εργασίας, είναι το ενδεχόμενο να επωφεληθούν των προσυνταξιοδοτικών προγραμμάτων- άρα να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη- υπάλληλοι που θα έχουν πλασματική υπηρεσία αναγνωρίζοντας π.χ. τη στρατιωτική τους θητεία.
Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι και στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη αναζητήθηκαν τρόποι, προκειμένου να διευρυνθεί η «δεξαμενή» των υπαλλήλων που μπορούν να υπαχθούν σε εργασιακή εφεδρεία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι στο τραπέζι έπεσε ακόμα και η ιδέα να κρατηθούν και να τεθούν σε εφεδρεία όσοι έχουν υποβάλει ήδη αιτήσεις συνταξιοδότησης, κάτι που μόνο απλή υπόθεση δεν είναι, τουλάχιστον νομικά όπως επισήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ακούγοντας τη πρόταση.
Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο της εφεδρείας θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που θα συζητηθεί στη Κυβερνητική Επιτροπή πριν κατατεθεί στη Βουλή, καθώς όπως επισήμανε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη, απλώς δεν γίνεται διαφορετικά μετά από τόσες διαβουλεύσεις με τη Τρόικα, αφήνοντας πάντως «παράθυρο» για βελτιώσεις στη πορεία, ακόμα και μετά τη ψήφιση του πλαισίου...