Οι αγορές εμφανίζονται θετικές μετά τις νέες προτάσεις της Αθήνας - iefimerida.gr

Οι αγορές εμφανίζονται θετικές μετά τις νέες προτάσεις της Αθήνας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Χονγκ Κονγκ και το Τόκιο έδωσαν τον τόνο και τώρα αναμένεται να διαφανεί πώς θα αντιδράσουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Το σίγουρο είναι ότι οι ασιατικές αγορές είδαν προσεκτικά, αλλά και θετικά τις νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς για την επίλυση του προβλήματος και παρουσίασαν μια κάποια σχετική άνοδο. «Σχετική» διότι υπάρχει πάντα η επιφυλακτικότητα ως προς τι θα βγει από τις έκτακτες συσκέψεις στις Βρυξέλλες.

Οι αναλυτές περίμεναν πως τη Δευτέρα οι ασιατικές αγορές θα ήταν οι πρώτες που θα δέχονταν χτύπημα από το αδιέξοδο που προέκυψε στο ελληνικό ζήτημα, αλλά αυτοί οι φόβοι δεν επιβεβαιώθηκαν. Όπως αναφέρει ο Guardian, παρά τις πιέσεις που δέχεται ο Τσίπρας για να αποχωρήσει από τις προεκλογικές υποσχέσεις του και να κάνει παραχωρήσεις στους πιστωτές, η τελευταία πρόταση που απέστειλε ενδέχεται να ικανοποιήσει τους θεσμούς, καθώς περιλαμβάνει πρόσθετες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων.

Ο Σογί Χιρακάβα της Okasan Securities Company, με έδρα το Τόκιο, αναφέρει στο Bloomberg πως: «Το γεγονός ότι έχουμε αυτή τη νέα πρόταση στο τραπέζι δίνει ένα ευνοϊκό τόνο στα πράγματα».

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, έστω και την 11η ώρα θα υπάρξει μια συμφωνία, από τη στιγμή που και οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται τους κινδύνους μιας ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη.

«Θεωρητικά, σήμερα διεξάγεται ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων, οπότε θα μπορούσε να υπάρξει μια πιθανή έκπληξη με τη μορφή μιας συμφωνίας με τις δύο πλευρές να καταλήγουν κάπου», επισήμανε ο Σινισίρο Καντότα, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Barclays στο Τόκιο. Για να συμπληρώσει: «Παρόλα αυτά, δεν είναι σαφές πότε θα επιτευχθεί η συμφωνία. Είναι σίγουρο πως το ευρώ θα παραμείνει στα πρωτοσελίδα των εφημερίδων. Όλοι, σήμερα, μιλούν για την Ελλάδα».

Ο Μασακάζου Καμπέϊα, επικεφαλής στρατηγικός της Daiwa Securities, εμφανίζεται πιο επιφυλακτικός: «Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. Οι αγορές θα παραμείνουν αρκετά νευρικές. Επί του παρόντος είναι μετρίως ελπιδοφόρες για μια συμφωνία. Αλλά είναι δύσκολο να πεις κανείς για το αποτέλεσμα, καθώς μιλάμε για πολιτική απόφαση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αγορές Ευρωζώνη ευρώ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ