Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος εκτιμά πως η Ελλάδα θα πρέπει να μην δεχτεί κούρεμα του χρέους της άνω του ποσοστού 21% το οποίο συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου. Ταυτόχρονα, κρίνει ελλιπείς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει στην χώρα και τις ίδιες ελλείψεις εντοπίζει και στις ιδιωτικοποιήσεις.
Ο οικονομικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές οικονομικό medium Market News είπε ότι προϋπόθεση για να γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται είναι το ελληνικό χρέος να γίνει εξυπηρετήσιμο αλλά πιστεύει πως η Ελλάδα θα αντιτεθεί και πρέπει να αντιτεθεί σε κούρεμα χρέους μεγαλύτερο του 21%.
Παράλληλα ο κ. Παπαδήμος τόνισε: «Ο στόχος της εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και δεν νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πρόθεση να υποστηρίξει κάποιο εναλλακτικό σενάριο μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης του χρέους».
Επίσης, τονίζει ότι μια πιο γενναία διαγραφή χρέους κρύβει περισσότερους κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα και συνεπώς δεν είναι ευκταία.
Εμφανίζεται μάλιστα αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να σταθεροποιηθεί στα μέσα του 2012 και να καταγράψει ακόμα και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο νέου έτους, αν εφαρμοστεί πλήρως το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.
Πάντως, υπογραμμίζει τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης του μηχανισμού EFSF προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στους συστημικούς κινδύνους της τρέχουσας κρίσης.
Και καταλήγει «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων, η έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν αιτία πολλών δεινών για την Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνης».