«Υπάρχει κάποιος τρόπος να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία;» αναρωτιέται ο κύριος οικονομικός αναλυτής του BBC και γνώστης του ελληνικού ζητήματος Ρόμπερτ Πέστον στην ανάλυσή του για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών, λίγες ώρες μετά το Eurogroup.
Ο Πέστον τονίζει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να επιμένει για μια συμφωνία εφ' όλης της ύλης που θα έχει ως στόχο να λύσει διά παντός το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο. Ωστόσο επισημαίνει πως «αν και αναμφίβολα η ελληνική πλευρά έχει δίκιο στο ότι είναι λογικό να επιδιώκει προληπτικά να απαλείψει απειλές χρεοκοπιών για το μέλλον, η Ευρωζώνη θεσμικά είναι ανίκανη για να το κάνει σε αυτή τη χρονική συγκυρία».
Ο αναλυτής του BBC τονίζει ότι στην πραγματικότητα η Ευρώπη «υπολείπεται εντελώς της ικανότητας στο να παίρνει αποφάσεις». Αυτό κατά ένα μέρος οφείλεται στο γεγονός της «διασποράς της εξουσίας μεταξύ των κρατών-μελών της και των αντίστοιχων κοινοβουλίων τους».
Η Ευρωζώνη είναι ανίκανη να πάρει καταλυτικές αποφάσεις. Πρέπει να το καταλάβει αυτό η Ελλάδα
Θέλοντας μάλιστα να δείξει με ένα απτό παράδειγμα την ανικανότητα της Ευρωζώνης στο να λαμβάνει αποφάσεις, αναφέρει πως «δεν μπορεί να μασάει τσίχλα και να περπατά ταυτόχρονα» και αυτό πρέπει να το καταλάβει η Ελλάδα και να μην απαιτεί πράγματα από αυτή που δεν μπορεί να δώσει.
«Η Ελλάδα χρειάζεται να ξυπνήσει και να δει αυτή την αναπόφευκτη -αν όχι απογοητευτική- πραγματικότητα» τονίζει και καλεί την κυβέρνηση του Τσίπρα ότι «αν θέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία πρέπει να επικεντρωθεί σε δύο κυρίως θέματα».
Το πρώτο, κατά τον αναλυτή του BBC, είναι στη μικρή διαφορά που έχει η Ελλάδα με τους πιστωτές της στο πόση λιτότητα χρειάζεται να επιβάλει μέχρι το 2018. Αυτό το κενό, επισημαίνει, έχει έπειτα από 5 μήνες διαπραγματεύσεων μικρύνει στο 0,5% του ΑΕΠ για το 2016. Το δεύτερο είναι φυσικά η απαίτηση των δανειστών για περικοπές στις συντάξεις.
Σε αυτό το σημείο, βέβαια, ο Βρετανός οικονομικός αναλυτής σχολιάζει πως «οι περαιτέρω περικοπές είναι κοινωνικά και πολιτικά αδύνατες για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» και για αυτό «πρέπει να βρει μια άλλη ισοδύναμη δημοσιονομικά προσφορά».
Κατά τον Πέστον είναι επιτακτική ανάγκη να παρουσιαστεί ισοδύναμο ή ισοδύναμα μέτρα «επειδή έγινε ξεκάθαρο από τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις μετά την κατάρρευση για μία ακόμα φορά των συζητήσεων διάσωσης, ότι το Eurogroup και το ΔΝΤ είναι ανοιχτά σε αξιόπιστες προσφορές μέσω των οποίων θα εξοικονομηθούν πόροι στον προϋπολογισμό».
Τσίπρας πρέπει να καταπιεί την υπερηφάνειά του και να σταματήσει να βλέπει τους πιστωτές σαν μοχθηρά σκυλιά του καπιταλισμού
«Αν η ελληνική κυβέρνηση μπορέσει να βρει έστω και ένα συμβολικό και εξοικονομητικό μέτρο, τότε μοιάζει αρκετά σαφές πως μια συμφωνία μπορεί ακόμα να επιτευχθεί, ώστε να αποδεσμευτούν τα κρίσιμα επιπλέον ευρώ που χρειάζεται απεγνωσμένα η Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία» συμπεραίνει ο οικονομικός συντάκτης του βρετανικού δικτύου.
Μάλιστα, προκειμένου να καταδείξει την αναγκαιότητα για την Ελλάδα να παρουσιάσει αξιόπιστα ισοδύναμα μέτρα έναντι των περικοπών στις συντάξεις γράφει: «Ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης πρέπει να καταπιούν την υπερηφάνειά τους και να σταματήσουν να βλέπουν τους πιστωτές σαν μοχθηρά σκυλιά του καπιταλισμού, που θέλουν να υποδουλώσουν και να εξευτελίσουν την υπερήφανη χώρα τους, αλλά ως ελαφρώς μπερδεμένα ημίαιμα που θέλουν απλά να τους ρίξει κάποιος ένα κοκαλάκι».