Το πρωτοσέλιδο του Economist: Διαζύγιο α λα ελληνικά, χάος και πραξικόπημα - iefimerida.gr

Το πρωτοσέλιδο του Economist: Διαζύγιο α λα ελληνικά, χάος και πραξικόπημα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ποτέ δεν είναι ευχάριστο να βλέπεις μια σχέση να βυθίζεται. Ο Τσίπρας κατηγορεί τους δανειστές ότι θέλουν να εξευτελίσουν τη χώρα του. Εκείνοι του απαντούν πως το Grexit επικρέμαται πάνω από το κεφάλι του».

Μέσα σε δύο γραμμές το κεντρικό άρθρο του Economist περιγράφει τη δηλητηριώδη σχέση που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τους δανειστές της χώρας. Με ένα πρωτοσέλιδο που παραπέμπει σε κινηματογραφική αφίσα και με τίτλο που επίσης είναι δάνειο από γνωστή ταινία «Γάμος αλά ελληνικά», ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ στέκουν απτόητοι στην άκρη του γκρεμού και ετοιμάζονται για το μεγάλο και οδυνηρό άλμα.

Ο Economist σημειώνει πως μετά το πέρας και αυτού του Eurogroup, το μόνο που μένει μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση της Μέρκελ με τον Τσίπρας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. «Μια συμφωνία είναι ακόμη πιθανή, αλλά και οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει να μισούν η μία της άλλη. Εάν είχαμε να κάνουμε με γάμο, τώρα οι δικηγόροι θα είχαν αναλάβει δράση», αναφέρει το άρθρο.

Καταστροφικό διαζύγιο

Αναφέρει, δε, πως σε αυτή την περίπτωση το διαζύγιο θα είναι καταστροφικό και για τους δύο. Αλλά ακόμη και αν μείνουν μαζί, δεν πρόκειται να αλλάξει το επίπεδο των σχέσεών τους, όσο αμφότεροι δεν αλλάζουν διάθεση. Μετά από πέντε δύσκολα χρόνια, αρκετοί τείνουν να αποδεχθούν την άποψη ότι μπορεί να είναι καλύτερα για την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να φύγει από το ευρώ.

Ο Economist έχει άλλη άποψη και σημειώνει πως με αυτό τον τρόπο, η Ελλάδα διαφεύγει από το βαρύ χρέος, αλλά οι μακροχρόνιες ζημίες της θα είναι μεγαλύτερες από τα κέρδη. Ακόμη και αν το χρέος είναι μεγάλο (κοντά στο 180% του ΑΕΠ), οι συνθήκες αποπληρωμής του το καθιστούν διαχειρίσιμο. Αν, όμως, οδεύσει προς τη δραχμή -θεωρητικά- θα κερδίσει σε ανταγωνιστικότητα. Πρακτικά, το εμπόριο της Ελλάδας είναι «ταπεινό», ενώ οι ονομαστικοί μισθοί έχουν ήδη μειωθεί κατά 16% κι όμως οι εξαγωγές δεν πήραν ώθηση.

Εξωφρενικό κόστος

Σε αντίθεση με το Grexit, το κόστος του οποίου θα είναι εξωφρενικό, καθώς θα έχουμε να κάνουμε με κατάρρευση των τραπεζών, διάλυση των καταθέσεων, συμβόλαια που δεν θα ισχύουν και θρυμματισμένη εμπιστοσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ομοίως, θα καταρρεύσει, ενώ θα αναδυθούν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. Σοβαρό πρόβλημα θα έχουν και τα κόμματα του κέντρου. Σημειώνει ακολούθως το περιοδικό: «Αυτή την εβδομάδα ο Τσίπρας θα φλερτάρει με τον Πούτιν. Αν εξέλθει από το ευρώ και ίσως από την ΕΕ, τότε μια χώρα σαν την Ελλάδα που έχει παρελθόν με πραξικοπήματα θα βρίσκεται υπό τον κίνδυνο της βίας και περαιτέρω διαφθοράς».

Το πρωτοσέλιδο του Economist: Διαζύγιο α λα ελληνικά, χάος και πραξικόπημα  | iefimerida.gr 0

Αποτυχημένο κράτος

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η Ευρωζώνη το σκέφτεται αρκετά πριν αφήσει την Ελλάδα να βουλιάξει. Είτε με ευρώ, είτε με δραχμές, ένα αποτυχημένο κράτος στο Αιγαίο θα είναι πρόβλημα και για την Ευρώπη. Το αποτέλεσμα θα είναι να σκέφτονται άπαντες την επόμενη χώρα που θα αποχωρίσει. Από τη στιγμή που θα αποδειχθεί πως η νομισματική ένωση δεν είναι αμετάκλητη, τότε ο επόμενος μπορεί να είναι η Πορτογαλία ή η Κύπρος – αν όχι τώρα, στο μέλλον. Ο Τσίπρας ποντάρει σε αυτό το χαρτί αναμένοντας παραχωρήσεις, ωστόσο αν το ευρώ θέλει να ενισχυθεί, τότε το ίδιο πρέπει να γίνει και με τους κανόνες που το διέπουν. Επομένως, το επίπεδο ανοχής της Ευρωζώνης είναι περιορισμένο.

Η διαδικασία για το Grexit

Το άρθρο σημειώνει πως το Grexit είναι σε διαδικασία, δεν είναι ένα γεγονός, Ακόμη και αν καταρρεύσουν τα πάντα, μια νέα κυβέρνηση και ένα δημοψήφισμα μπορούν να επαναφέρουν τη χώρα στο δρόμο που άφησε. Σε φάση διαδικασίας βρίσκεται και η συμφωνία. Ωστόσο, έχει κυριαρχήσει η αναξιοπιστία και η έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ξανά: αυτός ο γάμος στηρίζεται στο πόσες παραχωρήσεις θα πάρει ο ένας από τον άλλο. Ακόμη και αν καταφέρουν να μείνουν μαζί, η χαρά θα έχει αποχωρήσει.

Το άρθρο καταλήγει πως χρειάζεται μια μετριοπαθής στάση και από τις δύο πλευρές, έτσι ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος στις απαιτήσεις και σε αυτά που μπορεί να κάνει η Ελλάδας. «Οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, αλλά οι πολιτικοί της κοιτάζουν προς το Βερολίνο για σωτηρία, αντί να μεταρρυθμίσουν το σπίτι τους. Οι Έλληνες πρέπει να το καταλάβουν πως αν αυτό δεν αλλάξει, οι δανειστές θα χάσουν την υπομονή τους. Το να αποτραπεί το διαζύγιο θα είναι το καλύτερο για όλους. Αν και αυτός ο γάμος δεν αξίζει να σωθεί με κάθε τίμημα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ grexit Ευρωζώνη Δραχμή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ