«Βόμβα» Ρέγκλινγκ: Αν δεν πληρώσει η Ελλάδα το ΔΝΤ, θα ζητήσουμε πίσω τα δάνεια 141,9 δισ. - iefimerida.gr

«Βόμβα» Ρέγκλινγκ: Αν δεν πληρώσει η Ελλάδα το ΔΝΤ, θα ζητήσουμε πίσω τα δάνεια 141,9 δισ.

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει την άμεση εξόφληση όλων των δανείων που έχει δώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, άφησε ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ!

Στη συνέντευξη Τύπου για την ετήσια έκθεση του ESM, o Κλάους Ρέγκλινγκ ρωτήθηκε τι συνεπάγεται η αθέτηση της πληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα.

Η απάντηση προκάλεσε θόρυβο, αφού ο επικεφαλής του ESM είπε ότι είναι επιλογή (choice) να ζητήσει την άμεση και όχι σε δόσεις εξόφλησης των δανείων που έχουν ήδη δοθεί στην Ελλάδα!

Πόσα έχει δώσει ως τώρα ο Μηχανισμός; 141,9 δισ ευρώ!

Όσον αφορά στα σενάρια περί ανταλλαγής των ομολόγων της ΕΚΤ με νέα ομόλογα του ESM, μεγαλύτερης διάρκειας και μικρότερων επιτοκίων (είναι η ιδέα του Βαρουφάκη), ο Γ. Ντάισελμπλουμ αν και απέφυγε να πάρει θέση, σημείωσε ότι οποιαδήποτε νέα χρηματοδότηση από τον ESM συνεπάγεται νέους όρους, δηλαδή νέο πρόγραμμα.

Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο – Δεν έχετε να πληρώσετε πολλά μέχρι το 2023

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας βάζει «φρένο» στη συζήτηση περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στην ετήσια έκθεσή του.

Με βάση την έκθεση το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ενώ, αναφέρεται ότι ήδη έχει γίνει κούρεμα χρέους το 2012 σημειώνοντας ότι περίπου το μισό ΑΕΠ του 2013 διαγράφηκε.

Σε ετήσια έκθεση που εξέδωσε σήμερα ο μηχανισμός διάσωσης της Ευρωζώνης, ESM, αναφέρεται ότι η Ελλάδα έχει λάβει ήδη ελάφρυνση χρέους από τους πιστωτές της Ευρωζώνης ίση με το μισό του ΑΕΠ που είχε το 2013, προσθέτοντας επίσης ότι το χρέος της Ελλάδας είναι μεν υψηλό, αλλά παρ' όλα αυτά βιώσιμο.

Οπως επισημαίνει το Reuters σε ρεπορτάζ του, στην έκθεση τονίζεται ότι μετά από πολλές τροποποιήσεις που έγιναν στους αρχικούς όρους των προγραμμάτων βοήθειας, η Αθήνα έχει ελάχιστες υποχρεώσεις αποπληρωμής έως το 2023.

«Όσον αφορά την Ελλάδα, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές παρέχουν ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα στο θέμα του διαθέσιμου δημοσιονομικού περιθωρίου και του συνολικού πλάνου πληρωμών», γράφει η έκθεση.

Σύμφωνα με τον ESM μπορεί το ελληνικό χρέος να ανέρχεται στο 175%, αλλά «δεν μπορεί κανείς να αποφανθεί αν το χρέος είναι βιώσιμο απλώς κοιτώντας το ονομαστικό χρέος ως προς το ΑΕΠ». Και προσθέτει:«Η σωστή ανάλυση βιωσιμότητας πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη δομή του ελληνικού χρέους.

Στην έκθεση του ESM σημειώνεται ότι οι αποπληρωμές για τα επόμενα χρόνια (2023) είναι ελάχιστες, ενώ, μετά από εκείνο το σημείο η αποπληρωμή απλώνεται σε αρκετές δεκαετίας, κάτι που, αν συνδυαστεί με τα ευνοϊκά επιτόκια που έχουν δοθεί, σημαίνει ένα συνολικά υψηλό, αλλά παρ' όλα αυτά βιώσιμο χρέος – εφόσον η χώρα συνεχίσει την εφαρμογή της ατζέντας μεταρρυθμίσεων».

Σε καθαρές σημερινές τιμές, η ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας που έχει ήδη γίνει αντιστοιχεί στο 49% του ΑΕΠ του 2013. Η Ελλάδα δανείζεται χρήματα από τον ESM με επιτόκιο 1,35% - χαμηλότερα από πολλές χώρες της ευρωζώνης. Το επιτόκιο αυτό είναι σχεδόν τρεις φορές χαμηλότερο από το επιτόκιο με το οποίο δανείζει το ΔΝΤ, δηλαδή 3,6%. Πριν από την κρίση η Ελλάδα μπορούσε να δανειστεί στην αγορά με επιτόκιο περίπου 5%, λέει το ESM.

Ο μέσος χρόνος ωρίμανσης των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από την ευρωζώνη είναι 32,5 χρόνια μέχρι το 2023, γράφει το Reuters, η Ελλάδα δε χρειάζεται να πληρώσει τους τόκους ή το κεφάλαιο σε αυτά τα δάνεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κλάους Ρέγκλινγκ ESM δάνεια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ