Ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος, λέει η σοφή ελληνική παροιμία που ταιριάζει γάντι στην εικόνα του Προϋπολογισμού. Κι αυτό γιατί δεν έφτανε το κλίμα αβεβαιότητας που επηρεάζει κυρίως τους φόρους κατανάλωσης, ήρθαν και οι καθυστερήσεις από το υπουργείο Οικονομικών στη διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων, για να δώσουν τη χαριστική βολή.
Αν μείνει κανείς στο στοιχείο του πρωτογενούς πλεονάσματος, που είναι περίπου 2 δισ. ευρώ μεγαλύτερο από τους στόχους, αναμφίβολα συμπεριφέρεται σαν στρουθοκάμηλος, κρύβοντας το κεφάλι του βαθιά στο έδαφος. Στην πραγματικότητα, με τη συμπλήρωση του 5μήνου, αναδεικνύονται δύο σημαντικά προβλήματα: η καθίζηση στα έσοδα και η εσωτερική στάση πληρωμών, με την εξυπηρέτηση μόνο των δαπανών που σχετίζονται με μισθούς- συντάξεις.
Η εικόνα των εσόδων είναι αποκαρδιωτική, αφού μέσα σε μόλις έναν μήνα έκαναν «βουτιά» 1,045 δισ. ευρώ και πλέον βρίσκονται 964 εκατ. ευρώ από το στόχο, ο οποίος φυσικά πρόκειται να αναθεωρηθεί πολύ προς τα κάτω. Τι φταίει γι' αυτό; Βασικός λόγος είναι ο ετεροχρονισμός των φορολογικών δηλώσεων από τις επιχειρήσεις, οι οποίες ως γνωστόν με την υποβολή πρέπει να καταβάλουν και την πρώτη δόση φόρου εισοδήματος.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι η διαδικασία έπρεπε να έχει ξεκινήσει περίπου δύο μήνες νωρίτερα και να έχει ολοκληρωθεί από το Μάιο, αντιλαμβάνεται ότι μια «τρύπα» άνω των 600 εκατ. ευρώ έχει δημιουργηθεί μόνο εξ αυτού του λόγου! Αν προσθέσει κανείς τη «βουτιά» στην κατανάλωση, που επηρεάζει τα έσοδα του ΦΠΑ, έχει την πλήρη εικόνα της κατάρρευσης των εσόδων. Ενδεικτικό της κατάστασης ότι για πρώτη φορά οι επιστροφές φόρων ήταν χαμηλότερες του στόχου (κατά 71 εκατ. ευρώ).
Στο πεδίο των δαπανών, οι δαπάνες κοντεύουν να... σκάσουν από το πολύ σφίξιμο. Με τη συμπλήρωση του 5μήνου, είναι 1,672 δισ ευρώ χαμηλότερες από το στόχο, δηλαδή περίπου 200 εκατ. ευρώ πιο χαμηλά από τον Απρίλιο και αν προσθέσει κανείς τις δαπάνες του ΠΔΕ, τότε μιλάμε για υποχρεωτικό εσωτερικό δανεισμό που φτάνει στα 2,4 δισ ευρώ!