Εκθεση του ΣΕΒ: Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις - iefimerida.gr

Εκθεση του ΣΕΒ: Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, κατάργηση των εξόφθαλμων προνομιών και μείωση των φόρων, κάνει λόγο η έκθεση του ΣΕΒ για το ασφαλιστικό σύστημα.

Σε αυτήν αναφέρει: «Μία εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, με κατάργηση των εξόφθαλμων προνομίων, μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μία μείωση των φόρων ώστε να τονωθεί η ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα, η απασχόληση, τα εισοδήματα των εργαζομένων και, σε τελευταία ανάλυση, οι ασφαλιστικές εισφορές».

Στην έκθεση αναφέρεται πως «η πρόταση των θεσμών για την περικοπή δαπανών €1,8 δισ. ετησίως στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, αν και άκαιρη, είναι προς την σωστή κατεύθυνση».

Σύμφωνα με το Τμήμα Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΕΒ, «αργά ή γρήγορα» η μείωση συντάξεων «θα εφαρμοσθεί, στο βαθμό που δεν υπάρχει διαθέσιμη συνταξιοδοτική αποταμίευση, αλλά ούτε και περιουσιακά στοιχεία για την στήριξη των συντάξεων.

Στην εβδομαδιαία έκδοση του συνδέσμου επισημαίνεται πως από την επισκόπηση των μέτρων που έχουν καταθέσει οι δανειστές και η ελληνική πλευρά προκύπτει επίσης:

α) η πλειοψηφία των προτεινόμενων μέτρων είναι έκτακτου χαρακτήρα και δεν οδηγούν σε μόνιμο δημοσιονομικό όφελος ή επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα, αποδυναμώνοντας, σε τελική ανάλυση, την απόδοσή τους.

β) σχεδόν όλα τα μέτρα αφορούν στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, που αποτυπώνουν την φιλοσοφία της ελληνικής κυβέρνησης για εξεύρεση πόρων προς χρηματοδότηση κοινωνικών και επενδυτικών δαπανών, στερώντας πόρους από την ιδιωτική οικονομία και μεγαλώνοντας το κράτος, μειώνοντας ταυτόχρονα την αποτελεσματικότητα της χρήσης των πόρων.

γ) από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προβλέπεται η είσπραξη €1,5 δισ. το 2016 (λαθρεμπόριο καυσίμων, φοροκλοπή ΦΠΑ, αξιοποίηση καταθετικών λογαριασμών για τον καταλογισμό φόρου εισοδήματος) ενώ επιδιώκεται ταυτόχρονα η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους €500 εκατ. ετησίως.

δ) η έμφαση στην αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ αναμένεται να οδηγήσει σε διόγκωση της φοροδιαφυγής και κάνει, πλέον, τελείως απαραίτητη την αντιμετώπισή της μέσω καινοτομικών διαδικασιών, όπως και προτείνεται από την ελληνική κυβέρνηση.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕΒ ασφαλιστικό σύστημα συντάξεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ