Οι τραπεζικές καταθέσεις συνεχίζουν να κάνουν φτερά από τις ελληνικές τράπεζες, παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ ανέβασε την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, μέσω του ELA, κατά 1,1 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει το EuObserver, η ΕΚΤ μέχρι τώρα έχει διαθέσει 84.1 δισεκατομμύρια ευρώ προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ουσιαστικά είναι αυτή που το κρατάει εν ζωή. Παρόλα αυτά, την ίδια στιγμή οι συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές της όχι μόνο δεν προχωρούν, αλλά έχουν πέσει σε αδιέξοδο, κάτι που ανεβάζει τους κινδύνους μιας ελληνικής χρεοκοπίας και στο μεταξύ ωθεί τους καταθέτες να σηκώσουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ, από τις ελληνικές τράπεζες έχουν αποχωρήσει περίπου 27 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2015, ενώ οι καταθέσεις που έχουν μείνει αγγίζουν μόλις τα 139.6 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων δέκα ετών. Μόνο αυτή την εβδομάδα, μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης, υπολογίζεται πως χάθηκαν 1.7 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που δείχνει πως το φαινόμενο έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά μακράς διάρκειας.
Από την μεριά της, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να πάρει μια απόφαση που θα αλλάζει δραστικά το status των συνομιλιών και ζητάει εδώ και τώρα μια πολιτική λύση που θα λύσει και χέρια των τραπεζιτών. Παράλληλα, η Φρανκφούρτη γνωρίζει πολύ καλά πως αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και εξέλθει από το ευρώ, θα είναι ανάμεσα στους μεγάλους χαμένους. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει στην ΕΚΤ περίπου 20 δισεκατομμύρια, αλλά στην πραγματικότητα το εύρος της έκθεσης είναι ακόμη μεγαλύτερο αν υπολογιστούν και τα 118 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω του ELA και των εγγυήσεων. Στην πραγματικότητα αυτά τα νούμερα αντιστοιχούν στο 66% της ελληνικής οικονομίας (ετησίως) και σχεδόν το διπλάσιο της έκθεσης κατά το τέλος του 2014.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πριν από λίγες ημέρες, ο Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο, επισήμανε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δίδει τον ELA στις ελληνικές τράπεζες όσο αυτές παραμένουν φερέγγυες και είναι σε θέση να προσφέρουν εγγυήσεις». Βέβαια, υπάρχει και η άποψη του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη, Γενς Βάιντμαν που επιμένει να λέει πως η ΕΚΤ πρέπει να διακόψει την παροχή του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες ή, έστω, να αυξήσει το «κούρεμα», αν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές της.