«Οι ελληνοκυπριακές έρευνες είναι βιασμός της Μεσογείου», λένε οι Τούρκοι - iefimerida.gr

«Οι ελληνοκυπριακές έρευνες είναι βιασμός της Μεσογείου», λένε οι Τούρκοι

γεωτρήσεις
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προσεκτική απέναντι στη Συρία και το Ισραήλ φαίνεται η Άγκυρα ενώ προκαλεί για άλλη μια φορά την Κύπρο με εμπρηστικές δηλώσεις. Την ίδια στιγμή προσεγγίζει τη Βρετανία για να εξηγήσει τις θέσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο.Με άκρως προσεκτικές κινήσεις η Άγκυρα προσπαθεί να σαμποτάρει τις κυπριακές έρευνες για υδρογονάνθρακες. Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ, οι έρευνες του «Πίρι Ρέις» γίνονται με τρόπο που δεν ενοχλούν τη Συρία, ενώ επισημαίνουν παράλληλα ότι η Τουρκία δεν έχει διαφορές με το Ισραήλ ως προς την ΑΟΖ, γι' αυτό και υποστηρίζει το δικαίωμα του να διεξάγει έρευνες στη δική του περιοχή.

Η βασική αντίρρηση της Άγκυρας έγκειται στη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την ΑΟΖ, η οποία υπογράφηκε το 2003. «Οι έρευνες της ελληνοκυπριακής πλευράς σημαίνουν βιασμό της Μεσογείου», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση τους πως η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» δεν εκπροσωπεί το σύνολο του νησιού και ως εκ τούτου δεν νομιμοποιείται να κάνει καμιά συμφωνία πριν από τη λύση του Κυπριακού.

Τονίζουν δε, ότι η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους δεν πρέπει να συνδέεται με τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο σύνολο της Κύπρου από τα οποία δήλωσαν ότι «δεν παραιτούνται». Υποστηρίζουν ακόμη ότι η ίδια συμφωνία δεν συμβάλλει ούτε και στη διαίρεση του νησιού, αντίθετα έχει πρόθεση να στηρίξει τη λύση του Κυπριακού.

Η Άγκυρα αποκαλύπτει μάλιστα ότι έχει επαφές με τους Βρετανούς στους οποίους εξηγεί τις θέσεις της για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Συνεχίζονται οι γεωτρήσεις

Σε ότι αφορά το Οικόπεδο 12, η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού, δήλωσε στην Κυπριακή Βουλή πώς οι πρώτες ενδείξεις περί ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αναμένονται στις αρχές Δεκεμβρίου.

«Οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά», ανέφερε η Υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση ενώ σε σχέση με το βάθος της γεώτρησης δήλωσε πως «είμαστε γύρω στα 1000 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας, αλλά κάθε μέρα αυτά διαφοροποιούνται» και πως «πρέπει να φτάσουμε γύρω στις 4000 κάτω από το βυθό της θάλασσας στο τέλος των 73 ημερών από την έναρξη της γεώτρησης που είχε γίνει στις 18 του Σεπτέμβρη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ