Σε νέο δημοσίευμά του το Bloomberg χαρακτηρίζει τον Γιάννη Βαρουφάκη και τον Βόλφγκανγκ Σόμπλε ως δύο αντιπάλους για τους οποίους η ελληνική κρίση είναι θέμα... προσωπικό.
Οπως σημειώνει, οι Γιάνης Βαρουφάκης και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπερασπίζονται αντίθετες οικονομικές απόψεις. Και θα βρεθούν αντιμέτωποι face to face σήμερα το απόγευμα στο Λουξεμβούργο. Το πώς θα τελειώσει αυτή η μεταξύ τους μάχη θα διαμορφώσει και το μέλλον της Ευρώπης.
Σαν ταινία: Τι έγινε στη Ρίγα της Λετονίας
Το πρακτορείο κάνει μία κινηματογραφική περιγραφή των ημερών που προηγήθηκαν του «επεισοδιακού» Eurogroup στη Ρίγα τον Απρίλιο...
Ο Γιάνης Βαρουφάκης σπρώχνει το γραφείο του και τρέχει στο παράθυρο που έχει θέα στην πλατεία Συντάγματος, στην καρδιά της Αθήνας. Ντυμένος από πάνω έως κάτω στα μαύρα, μοιάζει περισσότερο με έναν hit man από ταινία του Ταραντίνο παρά με υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας. Αυτό το ανοιξιάτικο απόγευμα, ο οικονομολόγος θέλει να προκαλέσει μάχη...
Ο Βαρουφάκης πρόκειται να αντιμετωπίσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και άλλους 17 υπουργούς που απαρτίζουν το Eurogroup. Πιέζουν την Ελλάδα να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες, να ιδιωτικοποιήσει το μεγαλύτερο λιμάνι της, και να συλλέξει περισσότερους φόρους από τους πολίτες της, σε αντάλλαγμα την εκταμίευση των δόσεων από τα δάνεια διάσωσης. Αλλά η μαχητική αριστερή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υποσχέθηκε στους Έλληνες ότι θα δώσει τέλος στη λιτότητα, έτσι εξαρτάται από τον Βαρουφάκη να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία για να λάβει την τελική δόση των 7,2 δισ. ευρώ.
Καθώς ο Βαρουφάκης μιλά καθισμένος στον καναπέ του σχετικά με τις δυνάμεις που δρουν σε αυτό το τελευταίο επεισόδιο του έπους του χρέους της Ελλάδας, είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να ενδώσει στον Σόιμπλε. Ο ίδιος επικρίνει το πρόγραμμα λιτότητας ως μία παρωδία που βύθισε την Ελλάδα στην δική της εκδοχή της Μεγάλης Ύφεσης, με ένα ποσοστό ανεργίας στο 25% και μια οικονομία που συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο από το 2010. Και αυτός αρνείται να τιμωρήσει τους απλούς ανθρώπους με πιο οδυνηρές περικοπές και να αφήσει τους μεγιστάνες της ναυτιλίας και τους τραπεζίτες αλώβητους.
Αντ 'αυτού, ο Βαρουφάκης θέλει μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα, που να στηρίζεται στην τόνωση της οικονομίας. Έχει ετοιμάσει μια λίστα αλλαγών για την Ελλάδα τις οποίες μπορεί να αντέξει, όπως ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα του 1% έως 2%, αντί του 4,5% που επεδίωκαν οι πιστωτές της. «Η Ελλάδα έχει σοβαρή ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι αυτό », λέει ο 54χρονος νευρώδης και πεισματάρης Βαρουφάκης.
«Το να περιμένουμε από μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί τόσο, όταν δεν υπάρχει καμία πίστωση και καμία επένδυση, να παράγει ένα τέτοιο πλεόνασμα, είναι τρέλα. Είναι σκέτη τρέλα. Είναι σαν να μας καταδικάζουν σε θάνατο».
Τρεις ημέρες αργότερα, ο Βαρουφάκης είναι τελικά αυτός που έχει βρεθεί χτυπημένος. Σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Λετονίας στη Ρίγα, ο Σόιμπλε και το υπόλοιπο του Eurogroup απέρριψαν την πρότασή του. Αρκετοί υπουργοί εξοργίστηκαν τόσο από το πείσμα του Βαρουφάκη, που σύμφωνα με παρόντες, άρχισαν να τον βρίζουν: «Τζογαδόρος», «ερασιτέχνης», «μας τρώει τον χρόνο».
Ο 72χρονος Σόιμπλε δεν λέει τίποτα. Δεν χρειάζεται: Είναι ο πιο ισχυρός υπουργός στο τραπέζι, χάρη στην οικονομική δύναμη της Γερμανίας. Το κατακόκκινο πρόσωπό του είναι μία απαθής μάσκα που δεν προδίδει κανένα ίχνος χαιρεκακίας απέναντι στον αντίπαλό του. Έχει υιοθετήσει από καιρό μια σκληρή γραμμή όσον αφορά την αδυναμία της Αθήνας να καθαρίσει τη σπάταλη πολιτική των θεσμικών της οργάνων. Το 2012, μίλησε για την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ σε μια συνομιλία με τον Timothy Geithner.
Την εβδομάδα πριν από την συνάντηση στη Ρίγα, ο Σόιμπλε μίλησε αυστηρά για τη σημασία των χωρών να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. «Στην Ευρώπη, έχουμε καλούς λόγους να μην παράσχουμε οικονομική βοήθεια χωρίς να ζητάμε κάτι σε αντάλλαγμα», είπε σε ένα συμπόσιο στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον. «Και εμείς δεν την παρέχουμε, αν μια χώρα δεν τη χρησιμοποιεί για να βοηθήσει τον εαυτό της.»
Ο Βαρουφάκης έχει επιζήσει για να πολεμήσει άλλη μια μέρα
Η βροντή στη Ρίγα μοιάζει με μία επίπονη ήττα για τον Βαρουφάκη, παρόλο που ο ίδιος αρνείται ότι προσβλήθηκε. «Οι συνάδελφοι υπουργοί ποτέ, δεν απευθύνθηκαν προς εμένα με αυτές τις εκφράσεις αλλά με σεβασμό», έγραψε εβδομάδες αργότερα στο blog του. Εν πάση περιπτώσει, στις 27 Απριλίου, ο Τσίπρας διορίζει τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναλάβει τις καθημερινές διαπραγματεύσεις με το Eurogroup και τους πιστωτές της Ελλάδας. Αλλά ο Τσίπρας δεν απέλυσε τον παλιό του φίλο και δάσκαλό του στα οικονομικά. Τον μετατόπισε σε έναν εποπτικό ρόλο στις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες. Ο Βαρουφάκης έχει επιζήσει για να πολεμήσει άλλη μια μέρα...