Ο αριθμός των εκτοπισμένων και των προσφύγων μετά τις πολλαπλές συγκρούσεις στον κόσμο έφθασε το επίπεδο ρεκόρ των 60 εκατομμυρίων ανθρώπων το 2014, επισημαίνει η ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Η Ύπατη Αρμοστεία διαπιστώνει «εντυπωσιακά ταχύτατη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να διαφύγουν» από εμπόλεμες περιοχές, «με 59,5 εκατομμύρια ξεριζωμένους στα τέλη του 2014, σε σχέση με 51,2 εκατομμύρια το 2013».
Πριν από μια δεκαετία, ο αριθμός τους ήταν 37,5 εκατομμύρια, υπενθύμισε η UNHCR. Η αύξηση από το 2013 είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ μέσα σε μια μόνο χρονιά. Το 2014, κάθε μέρα, 42.500 άνθρωποι γίνονταν πρόσφυγες, εκτοπισμένοι μέσα στη χώρα τους, αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.
«Δεν είμαστε πλέον σε θέση να μαζεύουμε τα κομμάτια», είπε στους δημοσιογράφους ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας την αδυναμία των ανθρωπιστικών οργανώσεων. «Δεν έχουμε τις δυνατότητες, τους πόρους για όλα τα θύματα των συγκρούσεων. Αναμένουμε κορύφωση του αριθμού των εκτοπισμένων και των προσφύγων μέχρι το τέλος του έτους», προειδοποίησε ο Γκουτέρες.
Η μεγάλη αυτή αύξηση παρατηρείται από το 2011 με τη συριακή σύγκρουση η οποία προκαλεί πλέον τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο. Η Ύπατη Αρμοστεία καταμετρά αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια τουλάχιστον 14 συγκρούσεις που ξέσπασαν ή ξανάρχισαν: οκτώ στην Αφρική (Ακτή Ελεφαντοστού, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Λιβύη, Μαλί, βόρεια Νιγηρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Νότιο Σουδάν και φέτος το Μπουρούντι) , τρεις στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράκ, Υεμένη), μια στην Ευρώπη (Ουκρανία), τρεις στην Ασία (Κιργιστάν, αρκετές περιοχές της Μιανμάρ και του Πακιστάν).
Το 2014, μόλις 126.800 πρόσφυγες κατάφεραν να επιστρέψουν στον τόπο τους --ο μικρότερος αριθμός που έχει καταγραφεί σε 31 χρόνια.
Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού των προσφύγων είναι παιδιά.