Προβληματισμός στους τραπεζίτες: «Ο χρόνος τελειώνει» - iefimerida.gr

Προβληματισμός στους τραπεζίτες: «Ο χρόνος τελειώνει»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Ο χρόνος τελειώνει». Με αυτή τη φράση υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις, εκτιμώντας ότι μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα έχουν κριθεί όλα.

Η αύξηση του ELA δεν καλύπτει τις εκροές των τελευταίων 48 ωρών

Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τον ELA κατά μόλις 1,1 δισ ευρώ, δηλαδή χωρίς να καλύπτει ούτε καν τις εκροές των τελευταίων 48 ωρών, σημαίνει δύο πράγματα. Κατ' αρχάς ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να λάβει πρωτοβουλίες πριν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια στο πεδίο της πολιτικής διαπραγμάτευσης στο ανώτατο επίπεδο, διατηρώντας έτσι ανοικτή μέχρι νεωτέρας την κάνουλα της ρευστότητας, έστω με ροή... σταγονόμετρου.. Το δεύτερο είναι ότι οι τράπεζες θα πορευτούν τις επόμενες λίγες ημέρες με τις... αναθυμιάσεις στο ντεπόζιτο, αφού το "μαξιλάρι" της ρευστότητας αγγίζει σχεδόν το... μηδέν, κάτι που εντείνει τις πιέσεις στο πεδίο της πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Οι εξελίξεις θα τρέξουν πριν τις 30 Ιουνίου

Με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές ότι θα τρέξουν εξελίξεις πριν φτάσουμε στις 30 Ιουνίου. Την Πέμπτη συνεδριάζει το Eurogroup, με περιορισμένες προσδοκίες ανεύρεσης λύσης, εκτός αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για νέα συμβιβαστική πρωτοβουλία από την Κομισιόν, που θα δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να συμβιβαστεί χωρίς να υποχωρήσει στις αυξήσεις ΦΠΑ και στις περικοπές συντάξεων. Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο πιθανότητες: είτε έκτακτη Σύνοδος Κορυφής μέσα στο τριήμερο που ακολουθεί δηλαδή την Παρασκευή, το Σάββατο ή την Κυριακή είτε ύστατη προσπάθεια ανεύρεσης λύσης στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κορυφής στις 25 και 26 του μήνα.

Διαβουλεύσεις στη σκιά του ενδεχόμενου επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση οι πολιτικές διαβουλεύσεις θα γίνουν υπό τη βαριά σκιά του ενδεχόμενου επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων, για το οποίο απαιτείται, ωστόσο, νομοθετική διάταξη από την ελληνική κυβέρνηση. Πριν από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων οι τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν κλειστές για τουλάχιστον τρία 24ωρα και γι' αυτό αναμένεται να χτυπήσει "κόκκινο" η εκροή καταθέσεων τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ