FT: Οι επενδυτές ψάχνουν στην Ιστορία για να δουν πώς θα μοιάζει μια ελληνική χρεοκοπία - iefimerida.gr

FT: Οι επενδυτές ψάχνουν στην Ιστορία για να δουν πώς θα μοιάζει μια ελληνική χρεοκοπία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε προηγούμενες περιπτώσεις χρεοκοπίας κρατών ανατρέχουν οι επενδυτές για να μπορέσουν να έχουν μια πρώτη «ματιά» στο πως θα μπορούσε να μοιάζει μια ελληνική χρεοκοπία.

Αυτό υποστηρίζουν οι Financial Times σε σημερινό τους δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο οι επενδυτές εξετάζουν αναλύσεις από προηγούμενες περιπτώσεις χρεοκοπίας και ταχύτητες ανάκαμψης κρατών και πόσο κόστισαν αυτές σε επενδυτές.

«Η ανάλυση 180 κρατικών χρεών από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών δείχνει ότι οι απώλειες των επενδυτών κυμαίνονται μεταξύ 5% έως και 95%. Οταν η Ουρουγουάη χρεοκόπησε το 2003 οι επενδυτές υπέστησαν ένα κούρεμα 7%, ωστόσο, δύο χρόνια μετά εκείνοι που είχαν επενδύσει στην Αργεντινή έχασαν το 75% των χρημάτων τους όταν αναδιαρθρώθηκαν τα ομόλογα του 2001» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Αρα παραμένει το ερώτημα του πως θα μοιάζει μια ελληνική χρεοκοπία. Στο τέλος του Ιουνίου η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. Εάν χάσει αυτή την πληρωμή θα υπάρξει μια δίμηνη περίοδο χάριτος. Η σημερινή κατάσταση λήθης θα μπορούσε να τραβήξει χωρίς συμφωνία ή χρεοκοπία για μήνες» καταλήγουν οι FT.

Δείτε τους ρυθμούς ανάκαμψης ομολόγων κρατών που χρεοκόπησαν (πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

FT: Οι επενδυτές ψάχνουν στην Ιστορία για να δουν πώς θα μοιάζει μια ελληνική χρεοκοπία | iefimerida.gr 0

Αναλυτικά όλο το δημοσίευμα:

Η ετυμηγορία των αγορών για τις ατελείωτες διαπραγματεύσεις για το χρέος είναι κατηγορηματική: Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία.

Οι συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών μπορεί να έχουν καταρρεύσει, αλλά οι τιμές των ελληνικών ομολόγων δεν έχουν πέσει σε επίπεδα που να θεωρούνται ως προάγγελος στάσης πληρωμών.

Επιπλέον, επενδυτές που έχουν στα χέρια τους το χρέος της χώρας δεν βιάζονται να πουλήσου. Σύμφωνα με έναν χρηματιστή ένας πιθανός πωλητής αρνήθηκε να αποχωριστεί ελληνικά ομόλογα ύψους 1 εκατ. ευρώ αυτή την εβδομάδα, καθώς, δεν ήταν ικανοποιημένος με την τιμή που είχαν.

Ο φόβος σε αυτή την κατάσταση παράλυσης είναι πως όταν οι αγορές κινούνται μπορούν να κινηθούν πολύ γρήγορα και οι απώλειες μπορεί να είναι πολύ μεγάλες.

Προηγούμενα κουρέματα που επιβλήθηκαν σε επενδυτές που είχαν στα χέρια τους χρέος χρεοκοπημένων κρατών κυμαίνονταν μεταξύ 5% και 95% και στα 63 σεντς ανά ευρώ. Η τιμή που έχουν τα ομόλογα της Ελλάδας (που λήγουν το 2017) φαίνεται να δείχνουν ότι οι επενδυτές ετοιμάζονται για απώλειες.

Ωστόσο, ειδικοί της Ευρωζώνης λένε ότι μέχρι να πέσουν οι τιμές κάτω από τα 50 σεντς ανά ευρώ μια ελληνική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ δεν έχει κοστολογηθεί εντελώς.

«Τα ελληνικά ομόλογα του 2017 και 2019 υπολογίζονται περίπου στα 60 σεντς ανά ευρώ, ενώ το ομόλογο του 2040 περίπου στα 45 σεντς» λέει ο Φίλιπ Μπράουν, επικεφαλής αγορών κρατικού χρέους στο Citi.

«Αυτό δείχνει ότι η αγορά έχει ένα βαθμό εμπιστοσύνης πως η Ελλάδα θα βρει έναν τρόπο να συνεχίσει να εξυπηρετεί τα βραχυπρόθεσμα ομόλογά της. Τα αντίστοιχα ομόλογα της Ουκρανίας υπολογίζονται περίπου στα 50 σεντς ανά δολάριο, κάτι που καταδεικνύει έναν μεγαλύτερο βαθμό ανησυχίας για τους επενδυτές».

Ο κ. Μπράουν προσθέτει ότι «Σαν γενικός κανόνας, εάν η αγορά περιμένει αναδιάρθωση χρέους σύντομα, τότε τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα θα έχουν την τάση να διαπραγματεύονται (στις αγορές) σε τιμή κάτω από 50 σεντς».

Η συζήτηση, αυτή τη στιγμή ανάμεσα σε επενδυτές και τράπεζες είναι πως η Ελλάδα αποτελεί κρίση για τους δημόσιους τομείς οι οποίοι έχουν το μεγαλύτερο χρέος της χώρας, παρά για τις αγορές.

Υπάρχουν όμως και κάποια σημάδια αντίδρασης.

Αθόρυβα, οι επενδυτές στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να ασχολούνται με αυτό που οι αναλυτές χρέους αποκαλούν «φυγή προς την ποιότητα» (flight to quality).

Αυτό σημαίνει ότι πουλάνε τα «περιουσιακά στοιχεία» που κινδυνεύουν να «μολυνθούν» από μια ελληνική χρεοκοπία και αγοράζουν πιο «ρευστοποιήσιμα στοιχεία» από κεντρικές χώρες της Ευρωζώνης.

Μερικά από τα πιο υπερχρεωμένα κράτη της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, είδαν το κόστος δανεισμού τους να αυξάνεται σε υψηλά έτους τις τελευταίες ημέρες, καθώς, οι επενδυτές ξανασκέφτονται την έκθεσή τους σε πιο επικίνδυνα στοιχεία.

Οι ανταλλαγές που ενεργοποιήθηκαν από ένα τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το οποίο έχει ξεκινήσει η ΕΚΤ στις αρχές του χρόνου τώρα αποσταθεροποιούνται καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή προκαλώντας μιας επανάληψη της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο, την Τρίτη επενδυτές άρχισαν να αγοράζουν πάλι περιφερειακό χρέος εικάζοντας ότι ένας γενικευμένος πανικός παραμένει μια μακρινή προοπτική.

Μια συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές είναι ακόμη πιθανή επιμένουν μερικοί επενδυτές.

«Περιμένουμε πως θα έλθει μια συμφωνία, σημειώνοντας πάντως ότι η πιθανότητα να χαθεί μια πληρωμή αυξάνεται» λέει η Ειρήνη Τσεκερίδου, αναλύτρια στην Julius Baer.

Συμβουλευτείτε τις τιμές του μακροπρόθεσμου ελληνικού χρέος και ακόμη φαίνεται πως οι προβλέψεις των αγορών για χρεοκοπία παραμένουν κάτω από το 50% λέει ο Γκάμπριελ Στερν στο Oxford Economics.

Ακόμη και αν η Ελλάδα χάσει κάποια από τις πληρωμές στους επίσημους πιστωτές της υπάρχει η πιθανότητα η χώρα να αποφύγει την χρεοκοπία στο χρέος προς τον ιδιωτικό τομέα.

Σε κάθε αναδιάρθρωση χρέους η ιδέα είναι να γίνει το χρέος μιας χώρας βιώσιμο, μειώνοντάς το σε τέτοιο βαθμό ώστε η χώρα να μπορεί να το πληρώνει. Μόλις το 18% του ελληνικού χρέους αποτελείται από ομόλογα που έχουν ιδιώτες επενδυτές σύμφωνα με την S&P και το μεγαλύτερο μέρος από αυτό δεν είναι αποπληρωτέο στα επόμενα χρόνια, καθιστώντας το χαμηλά στη λίστα με τις προτεραιότητες αναδιάρθρωσης.

Παρά το γεγονός ότι ο μέσος όρος ανάκαμψης τις περασμένες τρεις δεκαετίας είναι 50%, σύμφωνα με την Moody's, δεν επιβάλλουν όλες οι χώρες τέτοιο επίπεδο απωλειών στους επενδυτές.

Η ανάλυση 180 κρατικών χρεών από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών δείχνει ότι οι απώλειες των επενδυτών κυμαίνονται μεταξύ 5% έως και 95%. Οταν η Ουρουγουάη χρεοκόπησε το 2003 οι επενδυτές υπέστησαν ένα κούρεμα 7%, ωστόσο, δύο χρόνια μετά εκείνοι που είχαν επενδύσει στην Αργεντινή έχασαν το 75% των χρημάτων τους όταν αναδιαρθρώθηκαν τα ομόλογα του 2001.

Αρα παραμένει το ερώτημα του πως θα μοιάζει μια ελληνική χρεοκοπία. Στο τέλος του Ιουνίου η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. Εάν χάσει αυτή την πληρωμή θα υπάρξει μια δίμηνη περίοδο χάριτος. Η σημερινή κατάσταση λήθης θα μπορούσε να τραβήξει χωρίς συμφωνία ή χρεοκοπία για μήνες.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Financial Times Χρεοκοπία ιστορία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ