Αύξηση των μακροχρόνια ανέργων και της μερικής απασχόλησης βλέπει η ΤτΕ - iefimerida.gr

Αύξηση των μακροχρόνια ανέργων και της μερικής απασχόλησης βλέπει η ΤτΕ

Αύξηση των μακροχρόνια ανέργων και της μερικής απασχόλησης βλέπει η ΤτΕ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μάλλον απογοητευτικά είναι τα συγκεντρωτικά στοιχεία από την αγορά εργασίας, όπως αποτυπώνονται στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, αφού πέρα από τη μείωση της απασχόλησης στο πρώτο πεντάμηνο του έτους λόγω της αβεβαιότητας, καταγράφονται στοιχεία μόνιμου χαρακτήρα και συγκεκριμένα δραματική αύξηση των μακροχρόνια ανέργων καθώς και όσων εργάζονται με προσωρινή ή μερική απασχόληση.

Ειδικότερα, παρά την αποκλιμάκωση της ανεργίας, το ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας (άνεργοι για διάστημα 12 μηνών και άνω προς το εργατικό δυναμικό) συνεχίζει να αυξάνεται, φθάνοντας στο 19,5% του εργατικού δυναμικού το 2014, από 18,4% το 2013. Μάλιστα, για το δ' τρίμηνο του 2014, από το σύνολο των ανέργων, το 73% είναι μακροχρόνια άνεργοι, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην ΕΕ! Το οξύμωρο είναι ότι αν και τα ποσοστά ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας είναι ιδιαιτέρως υψηλά στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 25-64 ετών που συμμετείχαν σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης ήταν μόλις 11,7%, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (40,3%), με αποτέλεσμα να κατατάσσεται η χώρα στην προτελευταία θέση στην ΕΕ-28!

Επιπλέον, το ποσοστό μερικής απασχόλησης συνεχίζει να αυξάνεται, φτάνοντας στο 9,5% του συνόλου των απασχολουμένων το 2014, έναντι 6,1% το 2009, ως συνέπεια της άρσης των θεσμικών περιορισμών στην αγορά εργασίας, η οποία επέτρεψε τη χρήση περισσότερο ευέλικτων μορφών απασχόλησης αλλά και της δυσκολίας εύρεσης εργασίας πλήρους απασχόλησης. Στην Έκθεση επισημαίνεται ότι για το πρώτο πεντάμηνο, οι νέες συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης υπερβαίνουν εκείνες άλλων μορφών απασχόλησης (μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης), ωστόσο παρατηρείται μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου τετραμήνου του 2014 (στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ). Επίσης, το ποσοστό της προσωρινής εργασίας (ως προς το σύνολο των μισθωτών ηλικίας 15-64 ετών) αυξήθηκε (2014: 11,7%) μετά από τη μείωσή του την περίοδο 2011-2013, καθώς αυτή η μορφή απασχόλησης είναι περισσότερο ευαίσθητη στις μεταβολές της απασχόλησης και στις διακυμάνσεις της οικονομικής δραστηριότητας.

Φωτογραφία: Sooc

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ανεργία Τράπεζα της Ελλάδος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ