«Υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας αλλά λίγο αργότερα», δηλώνει στο iefimerida ανώτατος τραπεζικός παράγοντας, εκτιμώντας έτσι ότι η διαπραγμάτευση θα «τραβήξει» πέρα από το Eurogroup αλλά θα έχει θετική κατάληξη.
Το ζητούμενο είναι αν θα αντέξουν οι εγχώριες τράπεζες την τρομερή πίεση, όπως αποτυπώνεται στις εκροές των προηγούμενων 48 ωρών, οι οποίες έφτασαν στα 1,4 δις ευρώ. Ο ίδιος παράγοντας διαβεβαιώνει ότι οι τράπεζες «αντέχουν», χωρίς να χρειαστούν κεφαλαιακοί έλεγχοι, όπως ακούγεται και γράφεται από τις αρχές της εβδομάδας.
Καθοριστικός παράγοντας είναι η στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ, αφού αν στη σημερινή της συνεδρίαση- με αυτοπρόσωπη παρουσία των Κεντρικών τραπεζιτών και όχι τηλεδιάσκεψη- εγκρίνει πολύ μικρότερο ELA από τις ανάγκες του τραπεζικού συστήματος ή «κουρέψει» έστω κατά τι τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών, τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Ο ίδιος ανώτατος τραπεζικός παράγοντας εκτίμησε, πάντως, ότι και η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ δεν θα καταλήξει σε αρνητικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, παρά το ότι αναμένονται νέες πιέσεις από τους «σκληρούς» τραπεζίτες της ομάδας Βάιντμαν, οι οποίοι ζητούν εδώ και εβδομάδες από το Μ. Ντράγκι να τραβήξει την πρίζα.
Σύμφωνα με την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας, που παραδόθηκε στη Βουλή, ο Γ. Στουρνάρας σημειώνει ότι η σύναψη μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους είναι απαραίτητη προκειμένου να αποσοβηθούν οι άμεσοι κίνδυνοι που υπάρχουν σήμερα για την οικονομία, να περιοριστεί η αβεβαιότητα και να δοθεί μια διατηρήσιμη αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα. Αντίθετα, η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι η αρχή μιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και - πιθανότατα - από την Ευρωπαϊκή Ένωση.