«Πακέτο μαμούθ» για την οικονομία από τον Ομπάμα - iefimerida.gr

«Πακέτο μαμούθ» για την οικονομία από τον Ομπάμα

Δημοκρατικοί
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προκάλεσε χθες τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων με την απόφασή του να θέσει ολόκληρο και όχι σε τμήματα το πρόγραμμά του για την εργασία, ύψους 447 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προς ψήφιση. Η απόφαση αυτή του κ. Ομπάμα έχει στόχο να δείξει στον αμερικανικό λαό «τι πραγματικά πιστεύουν τα μέλη του Κογκρέσου».

Το πρόγραμμα του κ. Ομπάμα περιλαμβάνει γενναία αύξηση των δαπανών, φορολογικές ελαφρύνσεις για τους εργαζομένους και τις μικρές επιχειρήσεις και μετακυλά το βάρος στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πλουσίους. Ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι ισχυρίζονται ότι το σχέδιο αποκλείεται να περάσει σαν «πακέτο» αλλά υπάρχουν τμήματα του τα οποία αξίζουν θεώρησης. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο το πρόγραμμα εφόσον ψηφιστεί θα δημιουργήσει περίπου 400.000 θέσεις εργασίας.

«Ανοίξτε τα χαρτιά σας»

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ξεκινήσει περιοδεία προκειμένου να προωθήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου ενώ από το Τέξας όπου βρέθηκε προκάλεσε ανοιχτά τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων Έρικ Κάντορ λέγοντας «Ας έρθει εδώ στο Ντάλλας ο κ. Κάντορ να μας εξηγήσει σε ποιο κομμάτι του σχεδίου δεν πιστεύει. Ακόμα και αν δεν το κάνει τουλάχιστον ας θέσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή ώστε όλη η χώρα να γνωρίζει τι πιστεύουν τα μέλη του Κογκρέσου. Ανοίξτε τα χαρτιά σας»

«Ο Πρόεδρος Ομπάμα πρέπει να καταλάβει ότι η λογική του μονόδρομου που παρουσιάζει απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσει..Οι Ρεπουμπλικάνοι παρά τις διαφορές μας προσπαθούμε να δουλέψουμε- γιατί δεν κάνει το ίδιο και ο πρόεδρος;» απάντησε ο Μπραντ Ντέισπρινγκ εκ μέρους του Κάντορ.

Ο Ομπάμα υπερασπίστηκε την πολιτική του και έδωσε το στίγμα για την προεκλογική αντιπαράθεση στις εκλογές του 2012. «Το διακύβευμα στις επόμενες εκλογές είναι τεράστιο. Η άλλη πλευρά παρουσιάζει ένα τελείως διαφορετικό όραμα για το που πρέπει να βρίσκεται η Αμερική», είπε σε υποστηρικτές του.

Παρά τις προσπάθειες του κ. Ομπάμα να πείσει τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο να εγκρίνουν το «πακέτο» πολλοί γερουσιαστές αντιστέκονται κυρίως στα ζητήματα αύξησης της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι δεν μπορεί να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 60 ψήφους από τη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, πολύ περισσότερο δε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την πλειοψηφία της οποίας κατέχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Το νομοσχέδιο θα μπορούσε να «σπάσει» σε τμήματα ώστε να προχωρήσει η ψήφιση των επιμέρους ρυθμίσεων που υποστηρίζονται από τους Ρεπουμπλικάνους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ