Με νέο κείμενό του ο ιστότοπος «Iskra» που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη ζητάει από τον κόσμο να δώσει παρών στις συγκεντρώσεις που διοργανώνονται για τη διαπραγμάτευση.
Παράλληλα, κάνει λόγο για νέο γύρο ευρωατλαντικών πιέσεων και κατηγορεί ευθέως τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Το κείμενο έχει ως εξής:
«Ένα νέο γύρο ευρωατλαντικών πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση εγκαινιάζει η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και τουαμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, η οποία πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (16/6) και ενώ οι συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών έχουν διακοπεί. Η ένταση, ωστόσο, παραμένει καθώς τόσο οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι όσο και τα διεθνή μίντια συντηρούν στην επικαιρότητα διάφορα σενάρια, τα οποία έχουν ως στόχο να προκαλέσουν τη σύγχυση στον ελληνικό λαό.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η κωμική όσο και θρασεία απόπειρα του επικεφαλής της Κομισιόν να αυτοπαρουσιαστεί ως «θύμα» της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, τάχα, διαστρέβλωσε τις προτάσεις του ειδικά στο θέμα του ΦΠΑ σε φάρμακα και ηλεκτρικό ρεύμα. Την εικόνα συμπλήρωσε η στομφώδης δήλωση του κυρίου Γιούνκερ ότι «δεν νοιάζεται για την ελληνική κυβέρνηση αλλά για τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τα πιο φτωχά στρώματα»... Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση Γιούνκερ προέβλεπε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση τουΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά1,8 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να επικρατήσει σύνεση στις συνομιλίες γύρω από την Ελλάδα και να αποφευχθεί κλιμάκωση. «Και εμένα με νευριάζει το παιχνιδάκι του Τσίπρα, και μπορώ να καταλάβω το αίσθημα του “φτάνει πια”, αλλά η σωστή πολιτική κοιτάζει πρώτα την κατάληξη», δήλωσε στο Spiegel, απευθυνόμενος περισσότερο στο εσωτερικό της Γερμανίας. «Δεν υπάρχουν γρήγορες ή εύκολες λύσεις για την ελληνική κρίση», σημείωσε.
Την ίδια ώρα και ενώ αναμένεται την Πέμπτη να συγκληθεί Eurogroup, τα διεθνή μίντια προεξοφλούν το αδιέξοδο και τροφοδοτούν σενάρια για έκτακτη σύνοδο κορυφής. Την αρχή έκανε τη Δευτέρα η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», η οποία τοποθέτησε χρονικά τη σύνοδο κορυφής την Παρασκευή (19/6). Την σκυτάλη πήρε την Τρίτη (16/6) η εφημερίδα «Financial Times», η οποία εκτιμά ότι το Eurogroup της Πέμπτης δεν θα καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα και οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν την Κυριακή (21/6).
Μεγάλο στοίχημα να βγει ο λαϊκός παράγοντας στο προσκήνιο
Η μέχρι τώρα πορεία των πραγμάτων έχει καταδείξει ότι η πλευρά των δανειστών έχει αξιοποιήσει στο έπακρο όλα τα επικοινωνιακά μέσα που διαθέτει, προκειμένου να σπείρει τη σύγχυση, το φόβο ή και την απελπισία με κύριο στόχο τον ελληνικό λαό. Παράλληλα, έχει χρησιμοποιήσει εξίσου αποτελεσματικά και όλα τα οικονομικά μέσα που διαθέτει για να στριμώξει στη γωνία την ελληνική οικονομία.
Μπροστά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους εργαζόμενους, τα σωματεία τους και τις λαϊκές κοινωνικές οργανώσεις, να βγουν στους δρόμους και να βάλουν με τη δράση τους τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις, κόντρα στις αξιώσεις των δανειστώντης χώρας και του μεγάλου εγχώριου και πολυεθνικού κεφαλαίου. Οι παλλαϊκές συγκεντρώσεις που θα διοργανωθούν το απόγευμα της Τετάρτης (17/6) στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις της χώρας, μπορούν να σταθούν σαν ένας πρώτος σταθμός, ώστε ο λαϊκός παράγοντας να βγει στο προσκήνιο.