Guardian: Ο Τσίπρας θέλει συμφωνία -Η εναλλακτική είναι χάος και Lehman Brothers - iefimerida.gr

Guardian: Ο Τσίπρας θέλει συμφωνία -Η εναλλακτική είναι χάος και Lehman Brothers

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Αν και είναι δύσκολο να το πιστέψεις, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να έρθει σε συμφωνία. Παρά τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί, εξακολουθεί να πιστεύει πως μπορεί να βγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται».

Ο δημοσιογράφος του Guardian, Λάρι Έλιοτ προσπαθεί να διαβάσει τις προθέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού μέσα σε ομιχλώδες σκηνικό. Η εναλλακτική λύση, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία, θα είναι μια κατάσταση που θα θυμίζει Lehman Brothers μέσα στις επόμενες 72 ώρες. Κάτι που θα προκύψει από την επιβολή ελέγχων κεφαλαίων έτσι ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές εκροές καταθέσεων. Σε αυτό το σημείο, αναφέρει το άρθρο, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας θα χάσουν άμεσα τη λαϊκή υποστήριξη – ειδικά αν οι Ευρωπαίοι πουν πως η επιβολή ελέγχων κεφαλαίου είναι ασυμβίβαστη με την παραμονή στο ενιαίο νόμισμα.

Τι πιστεύει ο Τσίπρας

Κατά τον Έλιοτ, ο Τσίπρας ήρθε στην εξουσία κουβαλώντας την υπόσχεση ότι θα προχωρήσει σε συμφωνία. Ακόμη και τώρα το πιστεύει. Και τούτο διότι είναι βέβαιος ότι ο Μέρκελ δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως η καγκελάριος που διέλυσε την ένωση που οραματίστηκαν οι Κόνραντ Αντενάουερ και Χέλμουτ Κολ.

Από την άλλη, όμως, μένει να ανιχνευτεί το είδος της συμφωνίας στην οποία θα προχωρήσει η Αθήνα με τους πιστωτές της. Τουτέστιν, τι θα γίνει με την ελάφρυνση χρέους και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ειδικά για το χρέος, αναφέρει ο Έλιοτ, υπάρχει μια λογική για την αναζήτηση λύσης. Το ότι έχει φτάσει στο 175% του ΑΕΠ δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Το ΔΝΤ αποδέχεται το κούρεμα και βάσει των υπολογισμών του, το χρέος της Ελλάδας πρέπει να κατέβει στο 120% για να καταστεί βιώσιμο, ενώ αυτό το «κούρεμα» θα πρέπει να είναι μέρος ενός τρίτου πακέτου βοήθειας. Μόνο που μέχρι τώρα το Ταμείο δεν έχει καταφέρει να πείσει την Κομισιόν και την ΕΚΤ για την ανάγκη του «κουρέματος». Αυτό είναι το... άνοιγμα που ψάχνει ο Τσίπρας για να μπει στη μέση της διαμάχης των θεσμών.

Η εμπλοκή των ΗΠΑ

Το ιδανικό για τον Έλληνα πρωθυπουργό θα ήταν να εμπλακούν ακόμη περισσότερο οι ΗΠΑ, λόγω των γεωπολιτικών επιπτώσεων που θα προκληθούν αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ. Αυτό που χρειάζεται, είναι μια συμβιβαστική λύση στο θέμα των συντάξεων, του ΦΠΑ και της διαγραφής χρέους.

Το μειονέκτημα που έχει αυτό το «σαγηνευτικό» σενάριο, σημειώνει ο Έλιοτ, είναι ότι αν διαγραφεί μέρος του ελληνικού χρέους, το λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι – ιδιαιτέρως οι Γερμανοί. Με δεδομένη τη δηλητηριώδη ατμόσφαιρα μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, δεν θα είναι εύκολο να πουλήσει κανείς μια τέτοια συμφωνία, καταλήγει το άρθρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ