Το παρασκήνιο στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: Διαπληκτισμοί, πυρά και... facebook - iefimerida.gr

Το παρασκήνιο στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: Διαπληκτισμοί, πυρά και... facebook

Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τη...σκιά της συμφωνίας να πέφτει βαριά πάνω από την κυβέρνηση και τις απαιτήσεις των δανειστών να προκαλούν κραδασμούς, η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε σε ήπιους σχετικά τόνους, αλλά με ετερόκλητες τοποθετήσεις.

Το λόγο έλαβαν υπουργοί, βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος με άλλους να τάσσονται υπέρ μιας "επωφελούς συμφωνίας" και ακόμα περισσότερους να προκρίνουν και την εκδοχή της ρήξης.

Τοποθετήσεις, διαπληκτισμοί και...facebook

Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε υπερόπλο της ελληνικής πλευράς την συμμετοχή στην ευρωζώνη το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέχρι τέλους και τάχθηκε ύπερ μιας συμφωνίας με στοιχεία ωφέλειας.

Το λόγο πήρε και ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης και αναπληρωτής υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος και περιέγραψε στους συναδέλφους του τα όσα διαδραματίστηκαν στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε, παρουσιάσαμε ισοδύναμα, αλλά μας είπαν ότι δεν ειναι αρμόδιοι να διαπραγματευτούν.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ο κ. Τσακαλώτος έγινε και δέκτης κριτικής από το μέλος της πολιτικής γραμματείας Αλέκο Καλύβη. Ο τελευταίος φέρεται να του είπε πως " έχουμε κατρακυλήσει πολύ πιο κάτω απο τις 47 σελίδες", με τον κ. Τσακαλώτο όμως να υπεραμύνεται των θέσεων της κυβέρνησης.

Σημειωτέον δε, πως κατα τη διάρκεια της τρίωρης συνεδρίασης όλοι οι βουλευτές έδειχναν μια ιδιαίτερη προσήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτά του Βαγγέλη Διαμαντόπουλου αλλά και του Τάσου Κορωνάκη οι οποίοι "συνελήφθησαν" να σερφάρουν σε twitter και Facebook.

Πυρά Μητρόπουλου-Λαπαβίτσα

Κατά τα λοιπά, ενδιαφέρον είχαν και οι τοποθετήσεις των Αλέξη Μητρόπουλου και Κώστα Λαπαβίτσα.

Η διαπραγμάτευση χάθηκε, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, σημειώνοντας ότι υπάρχουν άσχημα αποτελέσματα «διότι δεν είχαμε ολοκληρωμένο σχέδιο, έγιναν λάθη από τους διαπραγματευτές και κακώς πήγαμε στην συμφωνία της 20/2», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ζήτησε όμως να αποφευχθεί η λογική της ρήξης και να αναζητηθεί η λιγότερο επώδυνη λύση, τονίζοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία με καλύτερους πολιτικούς και κοινωνικούς όρους.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Λαπαβίτσας τόνισε ότι εφ´όσον συνεχίσει η πίεση, η κυβέρνηση πρέπει να δει τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ.

Ολομέτωπη επίθεση Ζωής

Πολύπλευρη επίθεση τέλος, κατά της Γερμανικής πολιτικής πραγματοποίησε κατά την τοποθέτησή της στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η ίδια, ζήτησε να στηριχτεί η κυβέρνηση με όπλα το δίκιο της χώρας για την διαγραφή του χρέους και έκανε λόγο για έλλειψη ηθικής από την πλευρά της Γερμανίας. Αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων τις οποίες υπολόγισε σε 270 έως και 340 δισ. Ευρώ και τόνισε την σημασία των συμπερασμάτων που έχει εξάγει η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, παραπέμποντας στη σημερινή ανακοίνωση των προκαταρκτικών συμπερασμάτων της Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στην βουλή παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ