Μια σκληρή περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί για τους νέους στην Ελλάδα κάνει το πρακτορείο Bloomberg, σχολιάζοντας στατιστικά στοιχεία της Eurostat.
Το πρακτορείο αναφέρει ότι οι νέοι επιστρέφουν στα σπίτια των γονιών τους, δεν έχουν δουλειά και δεν κάνουν παιδιά.
Γράφουν οι Flavia Krause-Jackson και Giovanni Salzano:
Το να φύγει κάποιος από το σπίτι που μεγάλωσε είναι μια συγκεκριμένη ιεροτελεστία. Η επιστροφή σε αυτό είναι μια κραυγή για βοήθεια.
Στην Ελλάδα συμβαίνει πλέον ακριβώς αυτό.
Ο αριθμός των ανθρώπων που δεν είναι σε οικονομική κατάσταση να έχουν το δικό τους σπίτι έχει εκτοξευθεί από το 2010, όταν οι χώρες της Μεσογείου χτυπήθηκαν από την κρίση. Το ποσοστό των «παιδιών της μαμάς», στις ηλικίες ανάμεσα στα 18 και τα 34 έχει ανέβει στο 63,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Περισότεροι από τους μισούς στις ηλικίες 25-34 ζουν στο σπίτι των γονιών τους.
Η μοναδική χώρα που έχει μεγαλύτερα ποσοστά από την Ελλάδα είναι η Ιταλία, όπου είναι ένα κλισέ το πόσο τα παιδιά αγαπούν τις μητέρες του. Ωστόσο οι λόγοι για τους οποίος τόσα πολλά παιδιά μένουν με τους γονείς τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τα σκληρά οικονομικά στοιχεία.
Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες:
- Μηδενικές προοπτικές εργασίας: Κοιτώντας τα στοιχεία στην ανεργία των νέων στην Ελλάδα, όπου περισσότεροι από τους μισούς νέους κάτω των 25 είναι χωρίς δουλειά, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί από αυτοί «βολεύονται» με δωρεάν σπιτικά γεύματα και το παιδικό τους δωμάτιο.
- Υπογεννητικότητα: Οι Ελληνες απλά δεν κάνουν παιδιά. Και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει; Το να έχεις οικογένεια είναι ακριβό. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός γίνεται όλο και πιο μεγάλος ηλικιακά κάτι που αφήνει μια ολοένα και συρρικνούμενη εργατική δύναμη να πρέπει να πληρώσει το κόστος των συντάξεων καθώς όλο και περισσότεροι συνταξιοδοτούνται.
Προς το παρόν οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα ενήλικα παιδιά τους, αλλά σύντομα θα συμβεί το αντίθετο. Και μετά;