Ακόμα κι εκεί που θεωρητικά δεν μπορούν να βάλουν... χέρι, δηλαδή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στο Ταμείο των Αποκρατικοποιήσεων, αναζητούν ρευστό οι υπηρεσίες του ΓΛΚ, υπό τον φόβο ότι το Νοέμβριο τα ταμεία θα έχουν «στεγνώσει» και δεν θα μπορούν να εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις του Δημοσίου. Αν και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαίωσε πολλές φορές ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως τη καταβολή της επόμενης δόσης στα μέσα του επόμενου μήνα, μόνο και μόνο ότι ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης μέχρι πρότινος δήλωνε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν έως το τέλος Οκτωβρίου, επιβεβαιώνει όσους κάνουν λόγο για θρίλερ για πολύ γερά νεύρα.
Κι επειδή η πρόσβαση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων χαρακτηρίζεται μάλλον ανέφικτη, το ΓΛΚ προσανατολίζεται στις γνωστές μεθόδους για να «φρενάρει» τις εκταμιεύσεις. Η πρώτη μέθοδος είναι η υποεκτέλεση του Προϋπολογισμού, δηλαδή η συγκράτηση των πληρωμών του Δημοσίου έναντι φορέων αλλά και έναντι τρίτων. Αυτό συνεπάγεται κατ' αρχήν «πάγωμα» των επιχορηγήσεων μέχρι νεωτέρας, αλλά και μεγαλύτερο «στράγγιγμα» των ιδιωτών στους οποίους οι οφειλές του Δημοσίου ξεπερνούν ήδη τα 6,5 δισ. ευρώ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη βιωσιμότητα χιλιάδων μικρών ή μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Η δεύτερη μέθοδος- δοκιμασμένη και αυτή- αφορά στο «πάγωμα» μέχρι νεωτέρας των επιστροφών φόρου, είτε εισοδήματος είτε ΦΠΑ, μέθοδος φέρνει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα δηλαδή «στράγγιγμα» της αγοράς.
Αυτό που «καίει» περισσότερο το οικονομικό επιτελείο είναι, πάντως, το εάν θα καταφέρει να εισπράξει αυτά που έχει προϋπολογίσει από όλες τις έκτακτες εισφορές και τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Ιούνιο και μετά. Η αγωνία δεν είναι μόνο εισπρακτική και δημοσιονομική αλλά έχει να κάνει και με το έλλειμμα αξιοπιστίας έναντι της Τρόικα, αφού στη περίπτωση που αποδειχθούν για μια ακόμα φορά κατώτερες των εκτιμήσεων οι αποδόσεις μέτρων όπως το Τέλος Ακινήτων ή νέα εισφορά στα εισοδήματα, τότε σε κάθε αξιολόγηση η αυστηρότητα των ελεγκτών θα γίνεται μεγαλύτερη. Εξ ου και οι έμμεσες προειδοποιήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη περίπτωση που δεν εισπραχθούν οι προγραμματισμένοι φόροι έως το τέλος του έτους, με βάση τους οποίους έχει εκπονηθεί ο σχεδιασμός των ταμειακών διαθεσίμων.
Το καλό νέο για τον υπουργό Οικονομικών είναι ότι το Σεπτέμβριο εισπράχθηκαν 650 εκ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά, δηλαδή περίπου τα μισά από τη πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου (1,380 δισ. ευρώ), σε ένα περιβάλλον έντονων πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων, επιτρέποντας μια σχετική αισιοδοξία, ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί στους μήνες που ακολουθούν. Από την άλλη δεν λείπει ο προβληματισμός για το ότι αν και υπήρξε αυτή η τονωτική ένεση, τα καθαρά έσοδα τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν μόλις 3,17%, κάτι που σημαίνει ότι στο 9μηνο καταγράφηκε μείωση 4,2% σε σχέση με πέρσι...