Νευρικότητα επικρατεί στην κυβέρνηση από τις δραματικές εξελίξεις, για μια ακόμη φορά λίγο πριν την εκταμίευση της 6ης δόσης, μετά την ακύρωση του έκτακτου Eurogroup της 18ης Οκτωβρίου και την μετάθεση της εκταμίευσης της δόσης για τα μέσα Νοεμβρίου.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, διαβεβαίωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι μέσα Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, Φίλιππος Σαχινίδης, είχε δηλώσει ότι επαρκούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών έλεγε χθες: «Υπάρχουν διαθέσιμα μέχρι τέλος Οκτωβρίου και θα κάνουμε τα πάντα – και θα τα καταφέρουμε – για να είμαστε συνεπείς μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου».
Ταυτοχρόνως όμως, ο κ. Βενιζέλος ουσιαστικά έθεσε ως προϋπόθεση προκειμένου να πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις να πληρώνουν και οι πολίτες τις υποχρεώσεις τους. Είναι προφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει ασφυκτικά την Ελλάδα ενώ η ανεξέλεγκτη φημολογία δρα παραλυτικά για την ήδη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία.
Χθες το απόγευμα, η γερμανίδα καγκελάριος κυρία Άνγκελα Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ενόψει και της συνάντησης που θα έχει την Δευτέρα με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Σύμφωνα με την λιτή κυβερνητική ανακοίνωση στην διάρκεια της επικοινωνίας Παπανδρέου-Μέρκελ "συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ευρώπη, στην Ευρωζώνη, και έγινε μία αξιολόγηση της πορείας γύρω από την απόφαση του Ιουλίου και των συζητήσεων σχετικά με αυτήν έως και τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup".
Όπως όλα δείχνουν επίκειται αλλαγή των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, έστω «τεχνικής φύσεως» όπως είπε ο κ. Ρεν. Σύμφωνα με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή «πλέον η συζήτηση είναι ευρύτερη και δεν αφορά μόνο την 6η δόση». Επιχειρώντας να σκιαγραφήσει τις εξελίξεις, η ίδια πηγή τόνιζε ότι οι πιστωτές μας θέλουν να διασφαλίσουν τρεις προϋποθέσεις:
- Την στήριξη συνολικά του τραπεζικού συστήματος (και του ελληνικού) εντός της Ε.Ε.
- Την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
- Την διασφάλιση ότι η Ελλάδα θα παράξει από το 2012 πρωτογενή πλεονάσματα
Η αποκωδικοποίηση των όρων αυτών δείχνουν «κούρεμα» του δημόσιου χρέους, ενώ ο διεθνής τύπος «βοά» ότι επίκειται «συντεταγμένη ελληνική χρεοκοπία» εντός του ευρώ.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιδιώκει για μια ακόμη φορά να «τρέξει» ώστε να δείξει προς την Τρόικα ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Την ερχόμενη Πέμπτη κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, τα συνταξιοδοτικά, ενώ γίνεται αγώνας δρόμου για να προλάβουν να ενταχθούν και νέες ρυθμίσεις για τα εργασιακά, για την ακρίβεια επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων.