Η Ελλάδα χρειάζεται να αποφασίσει κατά πόσο θέλει να παραμείνει ή να βγει από την ευρωζώνη, δήλωσε την Τρίτη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο Μάικλ Φουκς, αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
«Δεν είναι θέμα το κατά πόσο είμαστε έτοιμοι (για να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη). Εξαρτάται από την Ελλάδα να αποφασίσει τι θέλει να κάνει» δήλωσε.
«Εάν δεν φέρουν νέες προτάσεις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχουμε συμφωνήσει…και τώρα παραβιάζουν τις συμφωνίες που έχουν μαζί μας. Παραβιάζουν όλους τους κανόνες», πρόσθεσε.
Ο Φουκς αναφέρθηκε και στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, χαρακτηρίζοντας τη στάση του ακατανόητη.
«Θέλουμε η Ελλάδα να έρθει με προτάσεις και είναι απόλυτα ακατανόητο το γεγονός ότι ο Βαρουφάκης λέει σήμερα το πρωί ότι δεν έρχεται με νέες προτάσεις αλλά συνεχίζει να θέλει να του δώσουμε προτάσεις εμείς» δήλωσε.
«Το ξεκαθαρίσαμε ότι πρώτα απ’ όλα χρειαζόμαστε πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα, αλλά θέλουμε να κάνει κάτι με τις συντάξεις, με το ΦΠΑ και πρέπει να διασφαλίσει ότι εισπράττει φόρους».
Παρά την τολμηρή ρητορική των Ελλήνων αξιωματούχων, η χώρα δεν έχει πολύ χρόνο για χάσιμο, επισημαίνει το CNBC.
«Η τακτική των Ελλήνων λειτουργεί»
Οι συνομιλίες με τους πιστωτές έχουν συναντήσει διάφορα εμπόδια σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, την αγορά εργασίας και τη φορολογία και, παρά τις αντιπροτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι και από τις δύο πλευρές, η απόσταση μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της δεν έχει ακόμα γεφυρωθεί.
Αυτό, εξηγεί το αμερικανικό δίκτυο, έχει εντείνει τους φόβους για πιθανή αδυναμία της χώρας να αποπληρώσει τα χρέη της και για μια αλυσίδα γεγονότων που θα μπορούσε να πυροδοτηθεί καταλήγοντας ενδεχομένως στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Σύμφωνα όμως με τον Ίαν Μπρέμερ, πρόεδρο του ομίλου συμβούλων για θέματα ρίσκου Eurasia Group, που μίλησε σήμερα στο CNBC, η τακτική της Ελλάδας να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις φαίνεται να λειτουργεί.
«Η τακτική των Ελλήνων λειτουργεί. Οι Γερμανοί έχουν χαμηλώσει τις προσδοκίες τους σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κομμάτι, σε ό,τι αφορά την ευελιξία, σε ό,τι αφορά το πώς να επιτευχθεί ένας βιώσιμος προϋπολογισμός με την πάροδο του χρόνου. Οι Γερμανοί δεν θέλουν (ένα Grexit) στον απολογισμό της Μέρκελ» είπε.
«Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι πλησιάζουμε προς μία συμφωνία, αλλά κανείς στην ουσία δεν θέλει να το πει αυτό μέχρι να έχει εξαντληθεί πραγματικά ο χρόνος. Και δεν έχουμε φθάσει ακόμα σε αυτό το σημείο» πρόσθεσε.