Financial Times: Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή για την Ελλάδα - iefimerida.gr

Financial Times: Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή για την Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ακόμη μία αποκάλυψη προχώρησε την Τρίτη ο δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ και έχει να κάνει με τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την Κυριακή, έτσι ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα της κρίσης στην Ελλάδα. Σε περίπτωση, πάντα, που το αδιέξοδο δεν αρθεί στο Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με δύο ανώτατους αξιωματούχους, η ιδέα μιας Συνόδου Κορυφής παρουσιάστηκε τη Δευτέρα μεταξύ των εκπροσώπων των πιστωτών της Ελλάδας.

Υπό αμφισβήτηση

Λένε, μάλιστα, πως αν και η ιδέα συζητήθηκε, υπάρχει έντονη αμφισβήτηση για το τι μπορεί να προσφέρει, καθώς τα τεχνοκρατικά ζητήματα της Ελλάδας (όπως οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό ή ο ΦΠΑ) δεν είναι δουλειά των ηγετών των κρατών της Ευρωζώνης, αλλά των υπουργών Οικονομικών που μετέχουν στα Eurogroup. Όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος των πιστωτών της Ελλάδας: «Εάν δεν συζητείται τίποτα μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, τότε τι θα μπορούν να συζητήσουν οι ηγέτες;».

Από την άλλη, ο Βαρουφάκης επισήμανε σε όλους τους τόνους πως η Ελλάδα δεν προτίθεται να καταθέσει νέες προτάσεις προς το Eurogroup, δείχνοντας προς όλους πως η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να κάνει υποχωρήσεις.

Καμία επιβεβαίωση

Εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ, πάντως, απέκρουσε τη φημολογία ότι σχεδιάζεται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με θέμα την Ελλάδα. Ο Πρέμπεν Άαμαν επισήμανε συγκεκριμένα: «Το επόμενο και ελπίζουμε καθοριστικό βήμα είναι το Eurogroup της Πέμπτης. Άλλα βήματα θα συζητηθούν όταν θα συνεκτιμηθούν τα αποτελέσματα του Eurogroup. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι η συμφωνία γίνεται πιο εύκολη ή πιο επωφελής όσο περνάει ο καιρός».

Ο Σπίγκελ, από τη μεριά του, σημειώνει πως το γεγονός ότι η ιδέα συζητήθηκε δείχνει το βαθμό της ανησυχίας μεταξύ των Ευρωπαίων για να υπάρξει άμεσα μια συμφωνία που θα ξεκλειδώσει τα 7,2 δισ. ευρώ προς την Αθήνα, έτσι ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία. Είναι ενδεικτικό πως πολλοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το επόμενο Eurogroup θα είναι μια συνεδρίαση που θα ενώνει ή θα διαλύει.

Σκληρή γραμμή

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει το δημοσίευμα, επιμένει πως η Ελλάδα δεν θα παρουσιάσει καμία συμβιβαστική λύση στο επόμενο Eurogroup. Γι' αυτό και αρκετοί αξιωματούχοι σημειώνουν πως ενδέχεται το Eurogroup να καταλήξει σε βιαστικά αποτελέσματα.

Επιπλέον, αρκετοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως η απόφαση της Αθήνας να στείλει τον μαχητικό Βαρουφάκη στο Eurogroup ενδέχεται να αποκλείσει κάθε πιθανότητα συμφωνίας την Πέμπτη. Άλλωστε, και κατά το παρελθόν οι Βρυξέλλες προσπάθησαν να συνεννοηθούν απευθείας με τον Τσίπρα, καθώς τον θεωρούν πιο πραγματιστή από τον υπουργό του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ