Από τότε που ξεκίνησε να ζει με τα τέσσερα υιοθετημένα μαύρα αδέρφια της η Rachel A. Dolezal, ανέπτυξε μία ιδιαίτερη συμπάθεια για την αφροαμερικανική φυλή. Μεγαλώνοντας διάλεξε ένα κολλέγιο στο οποίο θα μπορούσε να εμβαθύνει στα φυλετικά ζητήματα και λίγο αργότερα, παντρεύτηκε έναν αφροαμερικανό και έχτισε μία καριέρα ως συνήγορος για τα δικαιώματα των πολιτών.
Η πορεία της ήταν συνεχώς ανοδική. Έγινε καθηγήτρια Αφρικανικών Σπουδών σε Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και μία από τις πιο εξέχουσες ακτιβίστριες της πολιτείας. Η άποψή της μάλιστα είχε πάντοτε ισχύ, ενώ Μέσα τοπικής ακόμα και εθνικής εμβέλειας φιλοξενούσαν συχνά-πυκνά δηλώσεις της για φυλετικά ζητήματα.
Από τότε μέχρι στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα όμως, η εικόνα της Rachel A. Dolezal έχει αλλάξει καθώς η μάσκα της γνωστής «μαύρης» ακτιβίστριας που μάχονταν υπέρ των δικαιωμάτων των αφροαμερικανών, που εξομολογούνταν τα δεινά που έχει βιώσει λόγω της καταγωγής της, έπεσε, και η ίδια έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα Μέσα της Αμερικής.
Η μεγάλη αποκάλυψη έγινε λίγες μέρες πριν, όταν οι γονείς της 37χρονης ακτιβίστριας μιλώντας σε τοπικό κανάλι δήλωσαν ότι η καταγωγή της κόρης τους δεν είναι αφροαμερικανική, αλλά γερμανική, τσέχικη και σουηδική.
«Πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό;» αναρωτήθηκαν όλοι όσοι γνώριζαν την Rachel A. Dolezal, μία γυναίκα με φαινομενικά σκούρο δέρμα, άφρο κόμμωση και αφροαμερικάνικη προφορά. Μία γυναίκα που κατήγγειλε στην αστυνομία ότι έπεσε θύμα λευκών ρατσιστών, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να αφήσουν ακόμα και μια θηλιά στο στο γκαράζ της. Μία γυναίκα που μίλησε για το πόσο υπέφερε στα χέρια των λευκών μέχρι να αναρριχηθεί στη θέση στην οποία βρίσκεται.
Τα ερωτηματικά είναι πολλά, το κουβάρι όμως άρχισε να ξετυλίγεται. Σύμφωνα με την Ruthanne και τον Larry Dolezal, όλα ξεκίνησαν όταν η Rachel, μετά το διαζύγιό της το 2004, ξεκίνησε να υιοθετεί μία διαφορετική εμφάνιση. Άρχισε να φοράει όλο και πιο σκούρο μέικ απ, να αλλάζει το χτένισμά της και να θυμίζει με τη συμπεριφορά της όλο και περισσότερο αφροαμερικανή γυναίκα.
«Η Rachel θέλησε να γίνει κάποια που δεν είναι. Επέλεξε να μην είναι ο εαυτός της, αλλά να εμφανίζεται ως μία αφροαμερικανή ή μιγάδα, και αυτό απλά δεν είναι αλήθεια», είπε η μητέρα της, η οποία για να αποδείξει τα λεγόμενά της έδειξε φωτογραφίες της κόρης της όταν ήταν έφηβη με μακριά ξανθά μαλλιά και μπλε μάτια, ενώ για να γίνει πιο πειστική επέδειξε και το πιστοποιητικό γέννησης της.
Μετά το σάλο που ακολούθησε τη συνέντευξη, η ακτιβίστρια αρκέστηκε απλά να δηλώσει για το ζευγάρι ότι δεν βρίσκεται σε επαφή μαζί του λόγω μίας δίκης που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ τόνισε ότι δεν τους αναγνωρίζει ως τους πραγματικούς γονείς της. Στη συνέχεια χαρακτήρισε το ζήτημα «πολυεπίπεδο» και σημείωσε ότι προτεραιότητά της είναι να κάνει μία συζήτηση με την εκτελεστική επιτροπή της Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο των Εγχρώμων Ατόμων της οποίας ηγείται στο Σποκέιν της Ουάσινγκτον.
Φυσικά, τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα δεν είναι και η πιο ευχάριστη για τον παραπάνω εθνικό οργανισμό. Παρόλα αυτά, η Εθνική Ένωση για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ατόμων, τόνισε ότι η καταγωγή του ατόμου που βρίσκεται στο τιμόνι της είναι άνευ σημασίας, ενώ παράλληλα εξήρε και το έργο της προέδρου του.
Για ποιο λόγο όμως η Rachel A. Dolezal μπήκε στη διαδικασία να εφεύρει έναν νέο εαυτό; Η απάντηση που δίνουν οι περισσότεροι στρέφεται γύρω από τα οφέλη που θα είχε από μία τέτοια ενέργεια. Η εικόνα της ως λευκή γυναίκα πιθανότατα δε θα τη βοηθούσε να αναρριχηθεί στα υψηλότερα στρώματα της ακτιβιστικής δράσης.
Αυτή τη στιγμή, η αλλόκοτη περίπτωσή της αποτέλεσε την αιτία να ξεκινήσει μία τεράστια συζήτηση σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα. Αιχμηρά σχόλια γύρω από την πράξη της, αλλά και γύρω από την πικρή κληρονομιά της Αμερικής έχουν κατακλύσει το Twitter, ενώ οι αρχές προσπαθούν να αποφασίσουν αν θα έπρεπε να διωχθεί για το γεγονός ότι είπε ψέμματα για την πραγματική της καταγωγή στην αίτηση που είχε καταθέσει για να διεκδικήσει τη θέση του συνηγόρου του πολίτη. Παράλληλα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να της αποδώσουν κατηγορίες και για τις εννέα περιπτώσεις που ισχυρίστηκε ότι έπεσε θύμα ρατσισμού.