Bloomberg: Η Ελλάδα έχει μπροστά της μια μοιραία εβδομάδα - iefimerida.gr

Bloomberg: Η Ελλάδα έχει μπροστά της μια μοιραία εβδομάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τις διαπραγματεύσεις να έχουν καταρρεύσει την Κυριακή, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια κρίσιμη και καθοριστική εβδομάδα που κουβαλάει όλα τα στοιχεία του μοιραίου.

Το Bloomberg αναφέρει πως μέσα σε 45 λεπτά συνάντησης στις Βρυξέλλες, διαφάνηκε η διαφορά που συνεχίζει να χωρίζει τις δύο πλευρές. Τώρα, αναφέρει το ρεπορτάζ, η έμφαση θα δοθεί στο Eurοgroup της 18ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, όπου μπορεί να εξελιχθεί σε μια συνάντηση συνένωσης ή διαζυγίου.

Το μήνυμα της Κομισιόν μετά το πέρας των χθεσινών συζητήσεων δεν αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Κατά το Bloomberg σπρώχνει την Ελλάδα ακόμη περισσότερο στην άβυσσο. Η χώρα έχει μπροστά της μόλις δύο εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθεί η επέκταση του προγράμματός της, άλλη χρηματοδότηση δεν πρόκειται να λάβει, ενώ οι δανειστές είχαν θέσει ως όριο την 14η Ιουνίου για να μπορέσουν τα εθνικά κοινοβούλια να επικυρώσουν την όποια συμφωνία.

Το τέλος του δρόμου;

Όπως αναφέρει το άρθρο του αμερικανικού δικτύου: «Η μη επίτευξη συμφωνίας στο Λουξεμβούργο δεν θα σήμαινε απαραιτήτως το τέλος του δρόμου για την Ελλάδα. Υπάρχει πάντα η υπόθεση πως η κυβέρνηση έχει ακόμη κάποια μετρητά κρυμμένα που μπορούν να την κρατήσουν μέχρι τον Ιούλιο, οπότε και πρέπει να δώσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΚΤ. Πάντως, η συνάντηση της Πέμπτης θα είναι το κλειδί για κάθε μελλοντική ανάλυση, ενώ οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για την Ελλάδα και το ευρώ, αν οι δύο πλευρές εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο».

Συντάξεις και φορολογία

Αυτή τη στιγμή το φράγμα που έχει ορθωθεί μεταξύ των δύο πλευρών έχει να κάνει με τις συντάξεις και τη φορολογία. Δύο μεταρρυθμίσεις που ζητούν επιμόνως οι δανειστές και ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει «κόκκινες» γραμμές. Βέβαια, συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί ούτε και στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματα και του ύψους που θα έχει για το 2015 και το 2016.

Η συνάντηση της Κυριακής ανάμεσα στους Έλληνες απεσταλμένους και τους αξιωματούχους των Βρυξελλών δεν έφεραν αποτέλεσμα, καθώς σύμφωνα με την Κομισιόν οι προτάσεις της Ελλάδας παραμένουν ελλιπείς και το οικονομικό χάσμα αγγίζει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι αλληλοκατηγορίες

Στο μεταξύ, έχει στηθεί τις τελευταίες ώρες ένα γαϊτανάκι δηλώσεων και αντιδηλώσεων γύρω από το ποιος ευθύνεται για το υπάρχον αδιέξοδο. Η Ελλάδα κατηγορεί το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη για παράλογες και απαράδεκτες απαιτήσεις.

Άποψη που υποστήριξε τόσο ο Γιάννης Δραγασάκης σε δηλώσεις του, όσο και ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild.

Υπάρχει, βέβαια, και ανταπάντηση από τη γερμανική πλευρά με τον Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, να δηλώνει στην ZDF: «Ένα Grexit θα είναι αναπόφευκτο, αν η ελληνική πλευρά δεν κάνει αυτό που εδώ και καιρό της ζητείται να κάνει». Το ίδιο σκληρό φάνηκε και ο Ζίγκμαερ Γκάμπριελ στο κυριακάτικο άρθρο του στην Bild.

Άρα; Ξανά αδιέξοδο.





Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ grexit
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ