Μόνο σε τρεις βιομηχανίες η απαλλαγή από τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, οι υπόλοιποι στο κενό - iefimerida.gr

Μόνο σε τρεις βιομηχανίες η απαλλαγή από τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, οι υπόλοιποι στο κενό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απορία και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στους εκπροσώπους της βιομηχανίας το νομοσχέδιο για το μίνι φορολογικό που κατέθεσε η κυβέρνηση την Πέμπτη, αργά το βράδυ, και συζητήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών την Παρασκευή.

Αιτία είναι το άρθρο 3 του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο "απαλλάσσεται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης το φυσικό αέριο της περίπτωσης ΙΗ της παραγράφου 1 του άρθρου 73, με την προϋπόθεση ότι παραλαμβάνεται από βιομηχανίες ή βιοτεχνίες και προορίζεται να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σαν πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους".

Η μικρή λεπτομέρεια που αποκαλύφθηκε αφορά στο γεγονός ότι ναι μεν υπάρχει απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του φυσικού αερίου, αλλά αυτή η απαλλαγή δεν ανακουφίζει το σύνολο του κλάδου, αλλά μόλις 3 βιομηχανίες και συγκεκριμένα τη ΒΦΛ και τα διυλιστήρια. Οι λίγες αυτές λέξεις που κάνουν την διαφορά, δείχνουν μια άκρως αποσπασματική πολιτική της κυβέρνησης για ένα θέμα που η βιομηχανία έχει θέσει κατέξακολούθηση και προκαλούν έντονα ερωτηματικά. Κι αυτό, γιατί με την απαλλαγή από το φόρο μέρος μόνο του κλάδου, αμέσως δημιουργείται ανισοβαρής μεταχείριση και σε καμία περίπτωση βεβαίως δεν δίνονται λύσεις.

Μάλιστα, στην συνεδρίαση της Επιτροπής δεν υπήρξε ακρόαση των αρμόδιων φορέων, όπως γίνεται κατά την επεξεργασία όλων των νομοσχεδίων κι έτσι δεν μπόρεσαν τα μέλη του Κοινοβουλίου να λάβουν συνολική πληροφόρηση για τις στρεβλώσεις που δημιουργούνται. Είτε πρόκειται για προχειρότητα και για ελλιπή ενημέρωση είτε για σκόπιμότητα. Το νομοσχέδιο πρόκειται να συζητηθεί άμεσα στην Ολομέλεια και αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των βουλευτών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Φυσικό Αέριο μειώσεις τιμή βιομηχανία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ