Τον περασμένο μήνα, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, γιόρτασε με φαντασμαγορικό τρόπο τα είκοσι χρόνια από την ημέρα που αποσχίστηκε και κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία.
Οι εκδηλώσεις είχαν ως επίκεντρο την πρωτεύουσα της χώρας, τα Σκόπια, μια πόλη που υφίσταται μοναδικής κλίμακας μεταμορφώσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Οι αλλαγές αυτές, είναι μέρος του φιλόδοξου σχεδίου που φέρει την επωνυμία «Σκόπια 2014» και σαν κύριο άξονα έχει την ανοικοδόμηση μνημείων της πόλης τα οποία καταστράφηκαν εξαιτίας του μεγάλου σεισμού του 1963 που ισοπέδωσε την πόλη.
Κεντρική θέση στο σχέδιο «Σκόπια 2014», έχει φυσικά το 22 μέτρων άγαλμα στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων που αναπαριστά επισήμως έναν έφιππο πολεμιστή. Είναι σαφές ότι το γλυπτό έγινε με σκοπό να απεικονίσει τον Μεγάλο Αλέξανδρο, αλλά η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων δεν θέλησε να τραβήξει κι άλλο το σκοινί στη διαμάχη με την Ελλάδα.
Παράλληλα, την ημέρα της Ανεξαρτησίας εγκαινιάστηκε και το «Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα» ενώ ανεγείρονται το νέο Υπουργείο Εξωτερικών, Δικαστικό Μέγαρο, Εθνικό Θέατρο, Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και μια... Αψίδα του Θριάμβου!
Το επίσημο κόστος του μεγαλεπήβολου σχεδίου υπολογίζεται επισήμως στα 80 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο οι πολέμιοι του σχεδίου ισχυρίζονται ότι το συνολικό κόστος θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα Balkan Insight.
Το σχέδιο έχει διχάσει τους Σκοπιανούς, πολλοί εκ των οποίων θεωρούν ότι σε μία χώρα που μαστίζεται από ανεργία της τάξης του 30%, το σχέδιο αυτό είναι αλόγιστη σπατάλη.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ιθύνοντες, το σχέδιο αυτό που το 2014 θα προικίσει την πόλη με πολλά κτίρια γίνεται σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των υποδομών που οδηγούν αφενός σε καλύτερη ποιότητα ζωής και αφετέρου στη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού τουριστικού προϊόντος για τη χώρα.
Δεν συμφωνούν όλοι με την την «αρχαιολαγνεία»
Ένας κάτοικος των Σκοπίων δηλώνει οτι προτιμά να αποφεύγει το κέντρο της πόλης. «Έχουν μετατρέψει την πόλη σε θεματικό πάρκο. Όπου και να γυρίσεις βλέπεις νέα γλυπτά και αγάλματα. Είναι σαν να προσπαθούν να δημιουργήσουν μια εθνική ταυτότητα».
«Έπρεπε να χτίζουμε σύγχρονα κτήρια, με αστική ταυτότητα που να είναι φρέσκα. Δεν μπορώ να φανταστώ κάποια πόλη του κόσμου που κατασκευάζει αψίδες θριάμβου στον 21ο αιώνα.»
Ανεξάρτητα από τη γνώμη των πολιτών, πάντως, φαίνεται πως το σχέδιο «Σκόπια 2014» και η συνολική αναβάθμιση των υποδομών έχει βοηθήσει τη χώρα να προσελκύσει τουρίστες. Για πρώτη φορά φέτος η πόλη των Σκοπίων ξεπέρασε την Οχρίδα σε αριθμό τουριστών ενώ οι αρχές μιλούν για συνολική αύξηση του ξένου τουρισμού που αγγίζει το 25% σε σχέση με πέρυσι.