Στην Ελλάδα έρχεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, έχοντας στις αποσκευές του σχέδιο με τη διαδικασία «ελεγχόμενης πτώχευσης της χώρας».
Σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, το σχέδιο προβλέπει διαδικασία πτώχευσης για τη χώρα μας, σε περίπτωση που δεν μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της, ενώ παράλληλα θα περιοριστούν τα κυριαρχικά της δικαιωμάτα.
Σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλε η διαδικασία χρεοκοπίας θα δρομολογηθεί από ένα ανεξάρτητο σώμα, που θα αναλάβει, και θα εποπτεύει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην χρεωμένη χώρα και τους πιστωτές της. Προοπτικά αυτό το σώμα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και να διαδεχθεί τον μόνιμο μηχανισμό του ESM.
Στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης ESM θα προχωρά σε δανειοδοτικά προγράμματα προς τις χώρες με πρόβλημα χρέους μόνον εάν συμμετέχουν ικανοποιητικά οι πιστωτές τους.
Σε περίπτωση που πιστωτές και οφειλέτες δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε, θα πρέπει οι εμπλεκόμενες πλευρές να υπολογίζουν με σοβαρές συνέπειες. Δηλαδή οι μεν οφειλέτες θα αναγκαστούν να δεχθούν την πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία τους (του κράτους), οι δε πιστωτές υψηλές απώλειες.
Ο Γερμανός υπουργός έχει στις βαλίτσες του και το πολυδιαφημιζόμενο από τον ίδιο «μίνι σχέδιο Μάρσαλ» με στόχο την ανάπτυξη των επενδύσεων για την ενίσχυση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Γερμανικές υπηρεσίες, υπουργεία, οικονομικοί σύνδεσμοι, επιχειρήσεις πρέπει να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους για να δρομολογηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις στον δημόσιο τομέα και να αναβαθμιστεί η δημόσια διοίκηση.
Υπενθυμίζεται πως οι Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και Όλι Ρεν σημείωσαν με έμφαση την ανάγκη επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών και της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα. Δεν απέκλεισαν μάλιστα το ενδεχόμενο της αυξημένης συμμετοχής των ιδιωτών. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ίσως οι ιδιώτες (τράπεζες, ταμεία κ.α.) κληθούν να συμφωνήσουν στην αύξηση του ποσοστού «κουρέματος» της αξίας των ομολόγων που κατέχουν, δηλαδή πάνω από το 21%..