Την άποψη πως η συμφωνία που θα επιτευχθεί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές, πως δεν θα πρέπει να αναπαράγει λιτότητα και ανεργία, αλλά και πως τώρα πρέπει να λυθούν όλα τα θέματα και να μην μείνει κάτι σε εκκρεμότητα εξέφρασε ο Νίκος Χουντής.
«Η διαπραγματευτική προσπάθεια που γίνεται -με δυσκολίες, καθυστερήσεις, τρικλοποδιές- έχει στόχο η συμφωνία που θα προκύψει να είναι μια συμφωνία - λύση, που να μπορεί να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της ανθρωπιστικής κρίσης και να επανεκκινήσει την οικονομία» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωετρικών μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 984».
«Αν κάνουμε μία συμφωνία που αναπαράγει μνημόνια, ύφεση, λιτότητα, ανεργία, δεν κάναμε τίποτα... Επομένως, θέλουμε ένα πρόγραμμα που θα μας βγάζει από την κρίση και θα αντιμετωπίζει την ανάπτυξη και το χρέος. Στοιχεία αυτού του προγράμματος πρέπει να έχει η συμφωνία κατά την άποψη της κυβέρνησης. Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα προβεί σε μία συμφωνία που θα αναπαράγει μνημονιακή λογική και που δεν θα αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Με τέτοια χαρακτηριστικά θα περάσει στη Βουλή και θα περάσει και στον λαό και θα τη στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις», πρόσθεσε.
Τόνισε ότι εάν η συμφωνία έχει αυτά τα χαρακτηριστικά που περιέγραψε ως κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης «δεν θα χρειαστεί ξανά η στήριξη του λαού σε καμία περίπτωση. Υλοποιούμε τη νωπή εντολή που έχουμε...».
Σε ό,τι αφορά στη διάρκεια της συμφωνίας είπε πως «το καλύτερο είναι να λύσουμε τώρα τα θέματα... Αν δεν μπορούμε, ενδεχομένως να γίνουν κάποιες άλλες προτάσεις κ.λπ.. Καλό είναι να τα λύσουμε μία φορά».
Στην ερώτηση, γιατί ζήτησε η χώρα εννεάμηνη παράταση απάντησε: «Αυτό είναι αντικείμενο συζήτησης, αν το δέχεται και ο άλλος, γιατί ακόμα είμαστε στη φάση της διαπραγμάτευσης... Η δική μας επιδίωξη είναι να προκύψει μια συμφωνία που θα αντιμετωπίζει όλα αυτά τα προβλήματα -και το χρέος και την ανάπτυξη- διότι καθώς συνδέονται μεταξύ τους, είτε τα συζητήσουμε τώρα, είτε αργότερα, θα τα βρίσκουμε πάλι μπροστά μας. Όσο δεν αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα, παρά τις προθέσεις μας και τις κινήσεις μας, μπορεί συνεχώς να σε μας έχουν εξ' αντικειμένου θα έλεγα, "δεν σου δίνω την επόμενη δόση, γιατί το χρέος είναι μεγάλο κ.λπ.". Είναι μία διαδικασία που χρησιμοποιείται ως πολιτικός εκβιασμός για να επιβληθούν μέτρα που δεν βοηθούν την οικονομία, για να μη πω ότι είναι καταστροφικά».