Προ των πυλών βρίσκεται η συμφωνία με τους εταίρους, αλλά και ο ανασχηματισμός, αφού η τετράμηνη διαπραγμάτευση έφερε στο φως διαφωνίες και στρεβλώσεις στο κυβερνητικό έργο.
Η πιο κραυγαλέα εκκρεμότητα, η οποία μπήκε στον πάγο λόγω παρατεταμένης διαπραγμάτευσης, είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Αποτελεί μάλλον ελληνική ιδιαιτερότητα να διαπραγματεύονται στις Βρυξέλλες ένας υπουργός Επικρατείας, ο Νίκος Παππάς, και ένας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, και όχι ο καθ'ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι το κλίμα για τον πρώην σταρ υπουργό είναι βαρύ, και ότι «ξηλώθηκε» από την διαπραγμάτευση ώστε να επιτευχθεί συμφωνία!
Ηδη, τα σενάρια που κυκλοφορούν θέλουν την αντικατάσταση του Γιάνη Βαρουφάκη από τη θέση του υπουργού Οικονομικών με τα πρόσωπα που θα τον διαδεχθούν να ποικίλουν: Αλλοι μιλούν για πολιτικό πρόσωπο και άλλοι για τεχνοκράτη και συγκεκριμένα τον Γιώργο Χουλιαράκη. Πρόκειται για τον επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και τον άνθρωπο που επέβαλε ο Γιάννης Δραγασάκης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές στον πρόσφατο «μίνι-ανασχηματισμό», όπου ο Γ. Βαρουφάκης μπήκε στην «κατάψυξη».
Στο υπουργείο Οικονομικών θετική κρίνεται η πορεία της Νάντιας Βαλαβάνη αλλά όχι του Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος εξετέθη με τις πρόσφατες δηλώσεις του για την εξεύρεση των εκατομμυρίων που απαιτούνταν για την πληρωμή των δόσεων. Αγκάθι στην παραμονή του κ. Μάρδα στο πόστο του αποτελεί και η αποκάλυψη για καταθέσεις στο εξωτερικό.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η παραμονή του Γιώργου Κατρούγκαλου στο κρίσιμο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά την αποκάλυψη ότι υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα με το δικηγορικό του γραφείο και τις επαναπροσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων. Ο ίδιος αντέδρασε λέγοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ωστόσο η εικόνα του παραμένει προβληματική στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Το μεγάλο ερωτηματικό για τον Πρωθυπουργό είναι η στάση που θα κρατήσουν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης και ο Πάνος Σκουρλέτης. Το αν θα αντέξουν πολιτικά να ψηφίσουν την επώδυνη συμφωνία που φέρνει ο Αλέξης Τσίπρας θα αποτελέσει και το κρίσιμο κρας τεστ της κυβέρνησης. Αν παραιτηθούν από τις θέσεις τους λόγω επώδυνων μέτρων που έρχονται σε ασφαλιστικό, εργασιακά και ενεργειακά ή ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να αντικατασταθούν από στελέχη με πιο ρεαλιστική προσέγγιση. Αλλά το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση θα είναι μεγάλο και δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προσμετρηθεί.
Ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι στον Γιάννη Πανούση, ο οποίος βρίσκεται πλέον σε ανοιχτό πόλεμο με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ την παραίτησή του ζήτησε και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, το κλειδί του ανασχηματισμού βρίσκεται στις πιέσεις που δέχεται ο κ. Τσίπρας από τους δανειστές να αποχωριστεί τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο.
Ας σημειωθεί ότι σταθερές αξίες δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα κρίθηκαν οι κκ. Νίκος Παππάς, Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Σταθάκης και Νίκος Βούτσης, ενώ και η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, μετά τις πρώτες αλλοπρόσαλλες κορώνες, κρίνεται σταθερή και αποτελεσματική.