Τι σχέση μπορεί να έχει η Ελλάδα με το μακρινό Πουέρτο Ρίκο και την εξωτική Καλιφόρνια; Γεωγραφικά και κοινωνικά απολύτως καμία, από οικονομικής άποψης όμως, αποδεικνύεται πως ο κόσμος είναι πολύ μικρός.
Οι συγκρίσεις που κάνει το MarketWatch έχουν να κάνουν με τις προοπτικές της Ελλάδα βάσει του χρέους της που αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο και τις ομοιότητες (αλλά και της διαφορές) που παρουσιάζει με το μοντέλο της Καλοφόρνιας και του Πουέρτο Ρίκο.
Συγκεκριμένα, το 2009, η αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνιας «φλέρταρε» με την χρεοκοπία και είχε φτάσει μάλιστα στο σημείο να εκδίδει IOU για ένα μικρό διάστημα. Τότε, πολλοί αναλυτές εξέφραζαν φόβους ότι η «Χρυσή Πολιτεία» θα γινόταν η νέα Ελλάδα, σενάριο το οποίο διαψεύστηκε με τη θεαματική οικονομική ανάκαμψη της χώρας μέσα σε λίγα χρόνια.
Η Καλιφόρνια που δεν... γίναμε
Σήμερα, η συγκεκριμένη σύγκριση έχει επανέλθει στο προσκήνιο, αλλά αντίστροφα. Κι ενώ οι προβλέψεις το 2010 ότι η αμερικανική πολιτεία θα γινόταν η «νέα Ελλάδα» θύμιζαν θρίλερ, οι σημερινές θεωρίες ότι η Ελλάδα θα γίνει η «νέα Καλιφόρνια» είναι μάλλον ουτοπικές, τονίζει το άρθρο.
Όπως αναφέρει ο Chris Mier, σύμβουλος της Loop Capital, η Ελλάδα δεν είχε ποτέ τα πλεονεκτήματα της Καλιφόρνια. Ακόμα και την περίοδο της κρίσης της, η αμερικανική πολιτεία είχε αρκετό πλούτο ώστε τα νοικοκυριά της να μπορούν να αντεπεξέλθουν ευκολότερα στις μειώσεις δαπανών, συνολικού ύψους 15 δισ. δολαρίων.
Άλλη μία διαφορά μεταξύ των δύο περιπτώσεων είναι το μέγεθος του δημόσιου χρέους.
Στην περίπτωση της Καλιφόρνιας, το χρέος δεν υπερέβαινε το 5% του ΑΕΠ επομένως η λύση ήταν εφικτή μέσω του περιορισμού του δανεισμού της πολιτείας.
Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι αναμφίβολα πιο κρίσιμη, αφού το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ, παρά το κούρεμα του 2012.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η περίπτωση της Ελλάδας θυμίζει περισσότερο μία άλλη κοινοπολιτεία που εξαρτάται από τις ΗΠΑ, το Πουέρτο Ρίκο.
Εκεί, το κατά κεφαλήν εισόδημα συρρικνώνεται, ενόσω το δημόσιο χρέος αυξάνεται, τάσεις οι οποίες επικρατούν και στην Ελλάδα.
Άλλη μία ομοιότητα είναι ότι και τα δύο κράτη αποτελούν μέρος μίας ευρύτερης ένωσης, γεγονός που δυσχεραίνει την επίλυση των προβλημάτων τους, αφού τις εγκλωβίζει σε ένα ισχυρό νόμισμα, το οποίο εμποδίζει την ανάκαμψη.