Guardian: Η ελίτ της Ευρωζώνης δεν αφήνει στον Τσίπρα ούτε φύλλο συκής - iefimerida.gr

Guardian: Η ελίτ της Ευρωζώνης δεν αφήνει στον Τσίπρα ούτε φύλλο συκής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν ψάχνει κανείς το αληθινό πρόσωπο της ΕΕ, δεν χρειάζεται να το αναζητήσει επί μακρόν: ο πόλεμος ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, θα του δώσει την πιο εύγλωττη απάντηση.

Ο αρθρογράφος του Guardian Σιούμας Μίλνε, γράφει για τις δραματικές πληγές που υπέστη ο ελληνικός λαός από το ξέσπασμα της κρίσης και εντεύθεν και σημειώνει πως: «Οι Έλληνες ήταν θύματα των αρπακτικών τραπεζών, μιας διεφθαρμένης ελίτ και μια κακοσχεδιασμένης και μονόπλευρης νομισματικής ένωσης. Η Ελλάδα πλήρωσε το τίμημα για την κονιορτοποίηση και την κατάρρευση της αυτής της ένωσης από το οικονομικό κραχ».

Το κατεστημένο θέλει κι άλλα

Σύμφωνα με την ανάγνωση του Βρετανού δημοσιογράφου, μετά τη διάσωση των τραπεζών, το ευρωπαϊκό κατεστημένο παρέδωσε στην Ελλάδα το έργο της τιμωρίας της. «Πέντε μήνες μετά την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ, η αδυσώπητη ευρωπαϊκή ελίτ θέλει να τον συνθλίψει. Αν και το συγκεκριμένο κόμμα εκλέχτηκε με πλατφόρμα αντιλιτότητας, ο Αλέξης Τσιπρας έχει αναγκαστεί να υποχωρήσει στους χρηματοδότες των Βρυξελλών και των κυβερνήσεων. Μια προς μια ξεπερνάει τις κόκκινες γραμμές του

Αλλά η τρόικα θέλει περισσότερα: περικοπές συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και την ηλεκτρική ενέργεια και ταχύτερη αποπληρωμή του χρέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε μια προειδοποιητική βολή αρνούμενος να καταβάλει 300 εκατομμύρια ευρώ προς το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα, αλλά η πραγματική κρίση έρχεται αργότερα αυτό το μήνα και ο Τσίπρας έχει προειδοποιήσει ότι η αποτυχία σε μια συμφωνία θα σημάνει και την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης».

Κατά τον Μίλνε, όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στο συμπέρασμα πως η Γερμανία και η Τρόικα είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τους Έλληνες με σκοπό να τους γονατίσουν. Παρά τα συντριπτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η λιτότητα ακρωτηριάζει και οδηγεί στην εξάπλωση του χρέους, η ελίτ της ΕΕ ούτε που θέλει να ακούσει για διαγραφή. Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει, αλλιώς η σανίδα σωτηρίας θα κοπεί. Ήτοι: η ρευστότητα από την ΕΚΤ και έτσι θα αναγκαστεί να βγει από την Ευρωζώνη.

Ούτε φύλλο συκής

Μάλιστα, το άρθρο αναφέρει πως οι ηγήτορες της Ευρωζώνης δεν επιθυμούν να δώσουν στον Τσίπρα ούτε φύλλο συκής. Οι Βρυξέλλες θέλουν από την Ελλάδα να υποκύψει και αυτό να φαίνεται. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μπουν ιδέες στα κράτη που δέχθηκαν με τη σειρά τους την επιβολή της Τρόικας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτύχει για να μην ανέβουν κόμματα όπως το Podemos. Ο Τσίπρας έχει στα χέρια του τα δικά του χαρτιά που είναι νέες εκλογές ή δημοψήφισμα και εξαρτάται από αυτόν αν θα τα χρησιμοποιήσει. Η συνθηκολόγηση θα καταστρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε να πάει σε χρεοκοπία και να φύγει από το ευρώ. Το Grexit θα είναι επώδυνο, αλλά λιγότερο καταστροφικό από μια λιτότητα δίχως τέλος».

Από την άλλη, συμπληρώνει, θα μπορούσε να προσφέρει την ευκαιρία στην Ευρωζώνη να διαλευκάνει την υπόστασή της και να υπάρξει μια αναδιάρθρωση της νομισματικής ένωσης, η οποία έχει εδραιωθεί πάνω σε μια οικονομική στασιμότητα. «Οι Έλληνες ήλπιζαν ότι μπορούν να αλλάξουν την Ευρώπη, αλλά η εμπειρία δείχνει πόσο βαθιά είναι η αντοχή της ελίτ που να μην θέλει μια πραγματική μεταρρύθμιση. Δεν είναι μόνο οι πλούσιες χώρες που αντιδρούν – στην πραγματικότητα επιβάλουν τη λιτότητα προς χάρη των τραπεζών και των επιχειρήσεων.

Ανάγκη για αλλαγή

Για να καταλήξει το άρθρο στο συμπέρασμα ότι είναι σημαντική η υπόθεση της ριζικής αλλαγής της Ευρώπης – και μια ρήξη με τις αντιδημοκρατικές, εταιρικά ελεγχόμενες δομές της. Μόνο που αυτό δεν πρέπει να γίνει με όρους της δεξιάς. «Η εμπειρία στην Ελλάδα σε άλλα κράτη που μαστίζονται από την Τρόικα, δείχνει πόσο μακριά είναι η ΕΕ από το να θεωρείται όαση ενός προοδευτικού διεθνισμού. Γι' αυτό και πρέπει να αλλάξει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας Ευρωζώνη τρόικα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ