Τις εσωκομματικές «κόκκινες γραμμές» του κυβερνώντος κόμματος τεντώνει η επικείμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους και ο πλουραλισμός απόψεων που καταγράφεται στο δημόσιο λόγο υπουργών, βουλευτών και στελεχών είναι ενδεικτικός του αναβρασμού που επικρατεί.
Οι μεν «βλέπουν» έντιμη συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι δε συνειδητοποιούν πως η χώρα οδηγείται σε μνημόνιο και υποχωρήσεις μπροστά στις απαιτήσεις των δανειστών.
Οι υπέρμαχοι της συμφωνίας
Αισιόδοξοι ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία εμφανίζονται το τελευταίο εικοσιτετράωρο με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, οι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης, Γιώργος Κατρούγκαλος αλλά και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Η απόσταση στις διαπραγματεύσεις είναι μικρή. Κρίσιμο είναι να υπάρχει συμφωνία πακέτο που θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Γιώργος Σταθάκης, εκτιμώντας πως είναι απίθανο να υπάρξει ρήξη με τους δανειστές, καθώς όπως είπε κάτι τέτοιο θα είναι «τρομερά επιζήμιο και για τις δύο πλευρές».
«Πάμε για μια τίμια συμφωνία που δεν θα είναι μνημόνιο» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, εξηγώντας ότι
«δεν θα υπάρξει μνημόνιο, γιατί δεν ζητάμε άλλα δανεικά». Μήνυμα αυτοσυγκράτησης έστειλε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, τονίζοντας ότι «σε μια διαπραγμάτευση μετρά και η εικόνα της συνοχής».
Οι... διαφωνούντες
Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος, τη σκληρή στάση έναντι των δανειστών προτάσσουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας τη διαφωνία τους με τις ελληνικές προτάσεις.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, έριξε «βόμβα», υπογραμμίζοντας ότι όποια συμφωνία και να έρθει, είτε αυτή που πρότεινε η Ελλάδα, είτε αυτή που πρότεινε η Κομισιόν θα είναι μνημόνιο.
«Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία που να έρχεται σε αντίθεση με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις», επανέλαβε ο βουλευτής της Αριστερής πτέρυγας Στάθης Λεουτσάκος, ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος θα ψηφίσει αυτά που έχει δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ίδια «κατηγορία» τέλος, εντάσσονται και οι βουλευτές Ραχήλ Μακρή και Κώστας Λαπαβίτσας, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν διατυπώσει σφοδρή κριτική.
«Το 1% πλεόνασμα είναι πολύ επώδυνος συμβιβασμός» παραδέχτηκε μιλώντας στην τηλεόραση του alpha ο κ. Λαπαβίτσας, χαρακτηρίζοντας «οδοστρωτήρα» την πρόταση των δανειστών.