Με τελείως διαφορετικό μάτι βλέπουν οι ξένοι δημοσιογράφοι την πορεία της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της. Η ανταποκρίτρια της Le Monde στις Βρυξέλλες έχει ανώτατες πηγές και καταγράφει ένα κλίμα ιδιαίτερα εχθρικό για την Ελλάδα και για τον Αλέξη Τσίπρα.
Γράφει χαρακτηριστικά:
«Η Ανγκελα θα συναντήσει τον Αλέξη; Ο Αλέξης θα σταματήσει να λέει ότι όλοι είναι εναντίον του; ο Ζαν Κλοντ θα σταματήσει τα μούτρα και θα τα ξαναβρεί με τον «φίλο» του Αλέξη; Η Κριστίν θα σταματήσει να παίζει με το καρότο και το μαστίγιο; Η επίκληση της «λογικής» από τον Φρανσουά θα επικρατήσει;
Εδώ και μερικές εβδομάδες το ελληνικό σήριαλ έχει όλα τα στοιχεία της σαπουνόπερας. Οι κεντρικοί πρωταγωνιστές πάνε από αναποτελεσματική Σύνοδο σε αποτυχημένο ραντεβού, τρεκλίζουν ανάμεσα σε μεγάλες υποσχέσεις και μικρά ψέμματα, ανάμεσα σε μεγάλες ελπίδες και τεράστιες απογοητεύσεις.
Νευρικός κλονισμός
Με αποτέλεσμα, τα νεύρα όλων να είναι σήμερα τεταμένα. Και με τόσα ξενύχτια και πονοκεφάλους, οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές μάλλον προετοιμάζονται για έναν «νευρικό κλονισμό».
Ωστόσο, πριν από 8 ημέρες, μια συμφωνία με τίτλο «μεταρρυθμίσεις αντί χρημάτων» ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της έμοιαζε σχεδόν έτοιμη. Μια σημαντική πολιτική ώθηση είχε δοθεί στο Βερολίνο, την 1η Ιουνίου, από την γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο.
Αλλά σήμερα η συμφωνία μοιάζει πάλι να απομακρύνεται.
Την Τετάρτη, 10 Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας μπορεί να συναντηθεί με την κ. Μέρκελ στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου των Celac (Λατινική Αμερική και Καραϊβική). «Μπορεί»...γιατί αυτό το ραντεβού δεν έχει κλείσει ακόμη. Ούτε το ραντεβού με τον Γιουνκέρ είναι σίγουρο.
Ωστόσο, οι πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος -Μέρκελ, Ολάντ, Τσίπρας και Γιούνκερ- θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες ως την Πέμπτη. Αποκλείεται να μη μιλήσουν για το θέμα.
Αλέξης Τσίπρας
Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει τρελάνει τους συνομιλητές του εδώ και μερικές ημέρες. Ορισμένοι μάλιστα καταγγέλλουν ότι κάνει μπρος πίσω. Του προσάπτουν ότι παίρνει δεσμεύσεις και μόλις βγαίνει από τα ραντεβού τις διαψεύδει.
Για παράδειγμα, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, στις 3 Ιουνίου. Του υποσχέθηκε να αντιδράσει άμεσα στις προτάσεις των δανειστών. Αλλά στις 5 Ιουνίου, στην Αθήνα, πυροβολούσε τις προτάσεις και τις χαρακτήριζε «παράλογες» μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Πηγές των δανειστών επιμένουν ότι οι Ελληνες είχαν δεχτεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% για το 2015. Αλλά σε ένα κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Αθήνα στις 9 Ιουνίου γινόταν λόγος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% για το 2015.
Επίσης, στις 3 Ιουνίου η ελληνική κυβέρνηση είχε διαβεβαιι\ώσει ότι θα πλήρωνε τη δόση στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου. «Μας είπαν, μην ανησυχείτε» αφηγείται η Κριστίν Λαγκάρντ. Αλλά την τελευταία στιγμή, στις 4 Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας μια συνολική πληρωμή στο τέλος του μήνα.
Ορισμένοι στις Βρυξέλλες φοβούνται πλέον ότι ο κ. Τσίπρας θα ωθήσει τα πράγματα ως τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 25 και 26 Ιουνίου.
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Ο πρόεδρος της Κομισιόν έγινε έξαλλος με τον κ. Τσίπρα, τον οποίο κολάκευε στο πρόσφατο παρελθόν, αποκαλώντας τον «φίλο» του. Την Τρίτη δήλωσε ότι ένα ακόμη ραντεβού με τον Ελληνα πρωθυπουργό είναι χάσιμο χρόνου.
Ωστόσο, ο κ. Γιούνκερ ήταν ένας από τους διαλλακτικούς συνομιλητές και αναζητούσε συμβιβασμό. Το θύμισε αυτό ο πρόεδρος της Κομισιόν, δηλώνοντας «Πάντα ενεργήσαμε με σεβασμό απέναντι στην Αθήνα, ο Τσίπρας χάνει τώρα έναν από τους τελευταίους του φίλους».
Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ
Η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος είναι καταδικασμένοι να εμπλακούν προσωπικά στο ελληνικό ζήτημα, τις τελευταίες εβδομάδες. Παρότι είχαν ζητήσει η διαπραγμάτευση να γίνει σε τεχνικό επίπεδο, αναγκάστηκαν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, με πολιτικούς όρους.
Συγκάλεσαν, λοιπόν μια σύσκεψη κορυφής την 1η Ιουνίου στο Βερολίνο με τους βασικούς πρωταγωνιστές της ελληνικής κρίσης, αφού οι συζητήσεις μεταξύ ειδικών δεν είχαν επιτρέψει να παρακαμφθεί το αδιέξοδο.
«Οποιος θέλει, μπορεί να έχει αποτέλεσμα, αλλά κάθε μέρα μετράει» ήταν η δήλωση της κ. Μέρκελ την Τετάρτη. «Δεν έχουμε πολύ χρόνο, πρέπει να εργαστούμε σκληρά» είχε δηλώσει και στις 8 Ιουνίου, στη συνέντευξη τύπου μετά την σύνοδο των G7 στην Βαυαρία.
«Πιστεύω ότι τώρα πρέπει να μιλήσει η λογική» ήταν η έκφραση του Ολάντ από τους G7. «Ας εργαστούμε, ας πάμε γρήγορα και ας τελειώνουμε» ήταν η δήλωσή του την Τετάστη στις Βρυξέλλες.
Οι δύο ηγέτες βρίσκονται σε κοινή γραμμή από την αρχή της άνοιξης. Πιστεύουν ότι η ευρωζώνη πρέπει να διαφυλαχθεί από ένα ελληνικό ατύχημα (μια στάση πληρωμών) το οποίο θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες. Εκτιμούν ότι το Grexit θα ήταν ένα καταστροφικό προηγούμενο και θα επέφερε σκληρό χτύπημα στην ολοκλήρωση της ευρωζώνης. Χωρίς να υπολογίζονται οι γεωπολιτικές συνέπειες από μια ελληνική χρεοκοπία.
Κριστίν Λαγκάρντ
Η διευθύντρια του ΔΝΤ είναι πιο αποτραβηγμένη σε σχέση με τους άλλους παίκτες στη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος. Περισσότερο εμπλεκόμενος είναι ο Πολ Τόμσεν, ένας 60χρονος Δανός. Ωστόσο, η κ. Λαγκάρντ βρισκόταν στη μίνι Σύνοδο της 1ης Ιουνίου, μαζί με τους Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, ώστε να δώσει μια πολιτική ώθηση στις διαπραγματεύσεις.
Ενσαρκώνει την αδιαλλαξία που της προσάπτουν πολλοί. Στα τέλη Μαίου, σε μια συνέντευξη στην Frankfurter Allgemeine Zeitung,η κ. Λαγκάρντ είχε προκαλέσει θύελλα δηλώνοντας ότι «ένα Grexit είναι πιθανό» και ότι δεν θα σήμανε «το τέλος του ευρώ».
Το ΔΝΤ διατηρεί πολύ πλοκες σχέσεις με την κυβέρνηση Τσίπρα. Συμφωνούν όμως σε ένα πράγμα: ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιαρπαγμάτευση του ελληνικού χρέους.
Το ρολόι
Ο καιρός που περνάει είναι επίσης παίκτης στο ελληνικό ζήτημα. Κι αυτό γιατί η Αθήνα, η οποία βρίσκεται με άδεια ταμεία, χρειάζεται τα 7,2 δις ευρώ ως το τέλος του Ιουνίου. Στις 30 Ιουνίου πρέπει να πληρώσει 1,6 δις στο ΔΝΤ. Την ίδια ημέρα λήγει και το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας στην Αθήνα. Μετά από αυτή την ημερομηνία τα 7,2 δις θεωρητικά δεν είναι πλέον διαθέσιμα.