Εχει συμβεί σε όλους να προσπαθούν να πιάσουν αρκουδάκι με τη δαγκάνα σε εκείνα τα μηχανήματα στα λούνα παρκ και τα εμπορικά κέντρα και εκεί που αρχίζει να το σηκώνει η δαγκάνα, ξαφνικά το αφήνει και πέφτει. Αυτό που δεν γνωρίζατε όμως είναι ότι υπάρχει ολόκληρος σχεδιασμός πίσω από αυτό.
Μπορεί στατιστικά η δαγκάνα να χάνει σχεδόν πάντα το πολυπόθητο κουκλάκι, όμως υπάρχουν κάποιες σπάνιες φορές που το πιάνει. Γιατί συμβαίνει αυτό; Την απάντηση δίνει η ομάδα του Vox, αναλύοντας επιστημονικά το κόλπο της δαγκάνας.
Συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσαν, η δαγκάνα είναι προγραμματισμένη να βάζει κανονική δύναμη στη λαβή της μόνο όταν θα έχετε βάλει αρκετά κέρματα ώστε να συμφέρει να σου πιάσει το κουκλάκι.
Πρακτικά, αν υπολογίσουμε ότι το κουκλάκι κάνει 5 ευρώ και ο ιδιοκτήτης θέλει να βγάλει 50% κέρδος, θα πρέπει να βάλετε τουλάχιστον 15 πενηντάλεπτα για να δουλέψει κανονικά η δαγκάνα.
Μάλιστα στο εγχειρίδιο οδηγιών ενός τέτοιου μηχανήματος το λέει ξεκάθαρα: «H διαχείριση των κερδών είναι εύκολη, απλώς ορίζεις την αξία του νομίσματος, του δώρου και το επίπεδο κέρδους. Το μηχάνημα θα υπολογίσει αυτόματα πότε να δώσει όλη τη δύναμη στη δαγκάνα και αυτό θα γίνεται τυχαία, ώστε οι παίκτες να μην μπορούν να το προβλέψουν».
Για περισσότερη ανάλυση δείτε και το σχετικό βίντεο: