Μπορεί η Ελλάδα να προχώρησε κάποιες παραχωρήσεις προς τους δανειστές, λίγες ώρες πριν ο Αλέξης Τσίπρας συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες, ωστόσο η άλλη πλευρά εμμένει στις απόψεις της: δεν υπάρχει πρόοδος.
Αξιωματούχος των δανειστών μίλησε στο Bloomberg, υπό τον όρο της ανωνυμίας, και σκιαγράφησε με μελανά χρώματα την κατάσταση, έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί αυτή την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, επισήμανε πως αυτή την εβδομάδα δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος και ότι οι δύο πλευρές απέχουν στα θέματα των μέτρων που πρέπει να επιβληθούν και στους δημοσιονομικούς στόχους που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα.
«Με το οικονομικό δίχτυ ασφαλείας της Ελλάδας να λήγει στις 30 Ιουνίου, η συνάντηση των Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα στις Βρυξέλλες σηματοδοτεί την επείγουσα ανάγκη για τη διατήρηση της υπερχρεωμένης χώρας εντός της Ευρωζώνης. Ειδικά μετά την εκτίμηση πως οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν προχωρήσει καθόλου αυτή την εβδομάδα», αναφέρει το άρθρο του Bloomberg.
Εξαρτάται από την Ελλάδα
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Βόλκερ Κάουντερ δήλωσε από το Βερολίνο: «Θέλουμε την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, αλλά αυτό εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την Ελλάδα. Πρέπει να πληρούνται οι όροι για να είναι εφικτή η παραμονή της».
Ο αξιωματούχος των πιστωτών, όμως, μιλώντας στο Bloomberg δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Οι διαφορές για τους δημοσιονομικούς στόχους και τα μέτρα παραμένουν ανάμεσα στις δύο πλευρές – ειδικά μετά την απόρριψη της πρόταση των Βρυξελλών από την πλευρά της Αθήνας.
Η αντιπρόταση της Τρίτης
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η αντιπρόταση της Αθήνας, όπως καταγράφηκε την Τρίτη, υπολείπεται των στόχων του προϋπολογισμού που ο Τσίπρας είχε συμφωνήσει με τον Γιούνκερ στις 3 Ιουνίου. Τη στιγμή, μάλιστα που η Ελλάδα δεν αμφισβήτησε την ορθότητα των στόχων στις επόμενες συναντήσεις που είχαν τα κλιμάκια μεταξύ τους.
Υποδαυλίζει την απογοήτευση
Τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπροβόσκις δήλωνε ότι μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες είναι δυνατόν να συμβεί, αρκεί η Ελλάδα να βρει ισοδύναμα μέτρα για να αντικαταστήσει αυτά με τα οποία δεν συμφωνεί, η διαπραγματευτική τακτική της Αθήνας υποδαυλίζει την απογοήτευση στη Γερμανία.
Το Bloomberg αναφέρει πως δεν έχει πρόβλημα μόνο η Μέρκελ με τους βουλευτές του κόμματός της, αλλά ρήγματα εμφανίζονται και στους Σοσιαλδημοκράτες που μέχρι τώρα κρατούσαν μια πιο ήπια στάση απέναντι στην Ελλάδα. Ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, Τόμας Όμπερμαν, έκανε λόγο για κακή εντύπωση που του έχει κάνει η στασιμότητα των τελευταίων ημερών.