Χωρίς εμπόδια θα μπορούν πλέον οι πολίτες αλλά και οι τουρίστες να περπατούν στην Πνύκα και στου Φιλοπάππου μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το δικαστήριο ακύρωσε μερικώς την από 5.2.2008 απόφασή του τότε υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, με την οποία οι λόφοι χαρακτηρίστηκαν αρχαιολογικοί χώροι, καθορίζοντας έτσι τους όρους λειτουργίας και προστασίας τους.
Οι κάτοικοι γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο υποστήριζαν ότι με την επίμαχη υπουργική απόφαση περιορίζεται το δικαίωμα τους να απολαμβάνουν ελεύθερα τους κοινόχρηστους και τους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς θα τοποθετηθεί περίφραξη και θα υπάρχει ωράριο λειτουργίας.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι σκοπός του νόμου 3028/2002 για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, δυνάμει του οποίου εκδόθηκε η επίμαχη απόφαση του κ. Λιάπη, «είναι το δικαίωμα του πολίτη για πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά, να ασκείται υπό τους εντελώς αναγκαίους περιορισμούς ως προς τη φύλαξη και τη συντήρησή τους».
Η απαγόρευση νυκτερινής πρόσβασης των επισκεπτών, υπογραμμίζει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, «υπερακοντίζει το σκοπό προς τον οποίο τίθεται (σ.σ.: απαγόρευση νυκτερινής πρόσβασης), εφόσον δεν προκύπτει ότι εξετάστηκε η δυνατότητα λήψης ηπιότερων μέτρων». Δηλαδη για παράδειγμα. Α υπάρχει νυχτερινή φύλαξη στα μνημεία αντί απαγόρευσης.
Παράλληλα, το ΣτΕ απέρριψε τον ισχυρισμό του υπουργείου Πολιτισμού, ότι το κλείσιμο των χώρων τη νύκτα είναι μέσο αποτροπής βανδαλισμών ή πυρκαγιών, καθώς μέχρι σήμερα αρκετά τέτοια περιστατικά έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα ήταν καλύτερο να αντιμετωπιστούν με μια αυστηρότερη φύλαξη του χώρου. Για τους δικαστες η Πνύκα και του Φιλοπάππου έχουν και την ιδιότητα του χώρου πρασίνου.
Περιπάτου και αναψυχής για τους κατοίκους της πόλης, τουλάχιστον κατά τον τελευταίο αιώνα, "είναι δε διαμορφωμένος έτσι ώστε να επιτελεί αυτό τον ρόλο».