Θεοδωράκης: Η έλλειψη σχεδιασμού της κυβέρνησης πλήττει τον τουρισμό και την εικόνα της χώρας - iefimerida.gr

Θεοδωράκης: Η έλλειψη σχεδιασμού της κυβέρνησης πλήττει τον τουρισμό και την εικόνα της χώρας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η έλλειψη σχεδιασμού της κυβέρνησης για την διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στα ελληνικά νησιά πλήττει τον Τουρισμό και την εικόνα της χώρας.

Τη δεύτερη επίκαιρη ερώτησή του προς τον Πρωθυπουργό, κατέθεσε σήμερα ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, σχετικά με το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στα ελληνικά νησιά ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Η ερώτηση παρουσιάζει τη δραματική αύξηση των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα από τις αρχές του 2015, αύξηση που προσεγγίζει κατά μέσο όρο το 500%. Η έλλειψη κατάλληλης προετοιμασίας εκ μέρους της κεντρικής κυβέρνησης για την υποδοχή και τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων δημιουργεί ανθρωπιστικό ζήτημα, με εκατοντάδες ανθρώπους να περιπλανώνται αβοήθητοι στους δρόμους των νησιών. Την ίδια ώρα, πλήττεται η τουριστική λειτουργία, που αποτελεί οικονομικό οξυγόνο και για τις νησιωτικές κοινωνίες, αλλά και για την χώρα συνολικά.

Ερωτάται, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός πώς σκοπεύει η κυβέρνησή του να υποδεχτεί με αξιοπρέπεια τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που καταφθάνουν στα νησιά μας, χωρίς να υπονομευθεί η ζωτικής σημασίας τουριστική λειτουργία. Επίσης, γιατί η κυβέρνηση αντί να ενδυναμώνει, υπονομεύει τη λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών που διαχειρίζονται τις μεταναστευτικές ροές, όπως την Υπηρεσία Ασύλου και την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής. Και, τέλος, πώς σκοπεύει να εξασφαλίσει επιπλέον υποστήριξη από την ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί η FRONTEX, να χτυπηθούν τα κυκλώματα των διακινητών στα τουρκικά παράλια και να αρχίσει η Τουρκία να δέχεται πίσω παράτυπους μετανάστες, εφαρμόζοντας τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με Ελλάδα και ΕΕ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Αθήνα, 9 Ιουνίου 2015

Επίκαιρη Ερώτηση
προς τον Πρωθυπουργό

Θέμα: Η έλλειψη σχεδιασμού για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα ελληνικά νησιά εν όψει τουριστικής περιόδου
Ήδη από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι σήμερα, παρουσιάζεται στα ελληνο-τουρκικά θαλάσσια σύνορα μαζική είσοδος παράτυπων μεταναστών και προσφύγων κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές αστυνομικές και λιμενικές αρχές, κατά το α’ τετράμηνο του 2015, εντόπισαν, διέσωσαν και συνέλαβαν στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα 26.496 άτομα, δηλαδή σχεδόν 5 φορές περισσότερα (αύξηση 469%) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, όταν είχαν συλληφθεί μόλις 4.6571.
Το βάρος της υποδοχής και φιλοξενίας, τουλάχιστον μέχρι ενός χρονικού σημείου, αυτών των ανθρώπων το επωμίζονται κυρίως τα ελληνικά νησιά του Βορείου Αιγαίου, Δωδεκανήσου και Κρήτης, όπου ούτε οι αναγκαίες υποδομές και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό υπάρχουν, αλλά ούτε και η «πολυτέλεια» να συντηρείται η σημερινή αδιέξοδη κατάσταση ενώ έχει ήδη αρχίσει η τουριστική περίοδος. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι στη Σάμο αφίχθησαν 2 φορές περισσότεροι παράτυποι μετανάστες από πέρυσι, στη Ρόδο 2,5, στη Λέσβο 4 φορές, στη Χίο 6 φορές και στην Κω 12 φορές περισσότεροι. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η εικόνα «στοιβάγματος» χιλιάδων ταλαιπωρημένων ανθρώπων σε λιμάνια και παραλίες, χωρίς ενδεχομένως την παροχή καν των απαραίτητων για να συντηρηθούν (φαγητό, νερό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ.) αλλά και η μετέπειτα ανεξέλεγκτη κίνησή τους χωρίς συγκεκριμένο προορισμό, προκαλεί έντονο προβληματισμό τόσο στους κατοίκους των νησιών μας όσο φυσικά και στους χιλιάδες ξένους επισκέπτες που καταφθάνουν καθημερινά στη χώρα μας. Η ελληνική οικονομία, ειδικά στην παρούσα δυσμενή συγκυρία, δεν έχει την πολυτέλεια να υποστεί άλλο πλήγμα στην τουριστική της βιομηχανία που συνεισέφερε το 2014 πάνω από το 10% του ΑΕΠ2, χωρίς να υπολογίζονται οι χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που δρουν υποστηρικτικά προς τον τουρισμό.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Χουντή, η Τουρκία, κατά παράβαση του διμερούς ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, έχει δεχθεί μόνο το 10% των υποβληθέντων αιτημάτων επαναπροώθησης των ελληνικών Αρχών, υλοποιώντας τελικά μόλις του 1% αυτών. Αυτό συνεπάγεται επιβάρυνση της Ελλάδας με τη φιλοξενία 100.000 ατόμων, χωρίς να παροράται η αποτρεπτική αξία που θα είχε η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου στους χιλιάδες μετανάστες που περιμένουν στις τουρκικές ακτές .
Η κυβέρνηση, πέραν της αρχικής διαπίστωσης του προβλήματος λόγω του αιφνιδιασμού της, ουδέν έχει πράξει μέχρι σήμερα προκειμένου να το αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά. Αντιθέτως:
Εμμένει στην αρχική διακήρυξή της περί κατάργησης των λίγων κέντρων Πρώτης Υποδοχής που υπάρχουν, τα οποία αυτή τη στιγμή σηκώνουν αναγκαστικά το βάρος της φιλοξενίας των νεοεισερχομένων (και όχι μόνο) μεταναστών – προσφύγων, χωρίς να σχεδιάζει και να υλοποιεί τη δημιουργία νέων.
Προωθεί χιλιάδες από αυτούς τους ανθρώπους στην ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίς τον απαραίτητο σχεδιασμό, ώστε να ξέρουν που θα πάνε, πως θα επιβιώσουν και κυρίως ποιά θα είναι η τύχη τους το επόμενο χρονικό διάστημα (επιστροφή στις χώρες καταγωγής, αναβολή απομάκρυνσης, αναγνώριση καθεστώτος πρόσφυγα, χορήγηση άδειας διαμονής κ.λπ.),
Αποδυναμώνει εκ νέου την ήδη υποστελεχωμένη και άρα ουσιαστικά αναποτελεσματική υπηρεσία ασύλου, η οποία έχει άμεσα ανάγκη από προσωπικό και υποδομές προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες αυτής της περιόδου αλλά και από εδώ και στο εξής.
Παρακολουθεί ως θεατής τις διεργασίες που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την χάραξη μιας νέας πολιτικής για τη μετανάστευση, χωρίς να αναδεικνύει τις ιδιαίτερες ανάγκες της ελληνικής περίπτωσης και χωρίς να αξιοποιεί προς όφελός της τις υπάρχουσες διεθνείς συμφωνίες και τα δικαιώματά της ως κράτος μέλος.
Το Ποτάμι πιστεύει ακράδαντα ότι στη μεταναστευτική πολιτική πρέπει να υπάρχει ένας εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός και κατ’ επέκταση μία συμφωνία των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων σε βασικούς άξονες, με γνώμονα το ανθρωπιστικό ενδιαφέρον, το διεθνές δίκαιο και οπωσδήποτε το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω ερωτάται ο Πρωθυπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα νησιά μας αναφορικά με την είσοδο, υποδοχή και φιλοξενία των νεοεισερχόμενων μεταναστών – προσφύγων; Πώς σχεδιάζει να διαχειριστεί αυτόν το μεγάλο αριθμό ανθρώπων, δεδομένου ότι δεν μπορούν φυσικά να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα νησιά και με ποια μέτρα σκοπεύει να ανακουφίσει τις νησιωτικές περιοχές που έχουν επιβαρυνθεί πριν να πληγούν ανεπανόρθωτα οι τοπικές κοινωνίες και ο τουρισμός;

2. Γνωρίζετε εάν αυτή τη στιγμή υφίσταται επαρκής αριθμός ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού, στις υπηρεσίες που διαχειρίζονται το πολύπλευρο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών, ήτοι, μεταξύ άλλων η Υπηρεσία Ασύλου, η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, το Λιμενικό Σώμα αλλά και η FRONTEX και πως σκοπεύετε να τις ενισχύσετε;

3. Σε τι ενέργειες έχετε προβεί σε διεθνές επίπεδο, ώστε, πρώτον, να εφαρμοστεί από την Τουρκία το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας Τουρκίας, δεύτερον, να εφαρμοστεί η Συμφωνία Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας και να εξαρτηθεί από την επίδοση της Τουρκίας και σε αυτόν τον τομέα οποιαδήποτε συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για απελευθέρωση των θεωρήσεων προς την Τουρκία, τρίτον, να προωθήσετε αποφάσεις για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης μεταναστών στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα κατά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις εντός της ΕΕ, κατ’αναλογία με τις ενέργειες στις οποίες σχεδιάζει να προβεί η ΕΕ στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου και, τέταρτον, ποιες ακριβώς συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έχει λάβει η κυβέρνηση για να πιέσει την Ε.Ε. ώστε να αυξήσει τη συνδρομή της στην διαχείριση των τεράστιων μεταναστευτικών ροών που δέχεται η Ελλάδα και να κινητοποιήσει την διεθνή κοινότητα προς αυτή την κατεύθυνση;

Ο ερωτών βουλευτής

Σταύρος Θεοδωράκης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σταύρος Θεοδωράκης το Ποτάμι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ