Στα... τάρταρα βυθίζεται η πραγματική οικονομία, συμπαρασύροντας και τους δημοσιονομικούς δείκτες, εις πείσμα των εμπνευστών του δημοσιονομικού σχεδιασμού που προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα από την επόμενη χρονιά, παρά το ότι και το 2012 θα είναι χρονιά βαθειάς ύφεσης!
Σύμφωνα με τις νεώτερες εκτιμήσεις, όπως αυτές αποτυπώνονται στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, η ύφεση θα φτάσει φέτος στο 5,5% και το 2012 θα διαμορφωθεί στο 2,5%. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η εφαρμοζόμενη περιοριστική πολιτική ανατροφοδοτεί το φαύλο κύκλο της ύφεσης, εκτιμώντας ότι εάν δεν πέσει σύντομα «ζεστό» χρήμα στη μηχανή της ελληνικής οικονομίας, δύσκολα μπορεί να ξεφύγει από το υφεσιακό περιβάλλον, με ό,τι συνεπάγεται αυτό ακολούθως για τους δείκτες του Ελλείμματος και του Χρέους, που χαρακτηρίζουν βιώσιμα ή όχι τα δημοσιονομικά μας μεγέθη.
Ενδεικτικό της αγωνίας για διασφάλιση κεφαλαίων που θα αναζωογονήσουν την οικονομία, είναι η πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό κονδυλίων ύψους 800 εκατ. ευρώ, που θα εξοικονομηθούν από την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Κρίσιμο παραμένει, βέβαια, το εάν αυτά τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς, δηλαδή εάν θα πέσουν στην αγορά ή αν απλώς θα χρησιμοποιηθούν για να κλείσουν τις «τρύπες» του Προϋπολογισμού, όπως άλλωστε όλα τα κονδύλια του ΠΔΕ που «ψαλιδίστηκαν» τα τελευταία χρόνια.
Στην αντίπερα όχθη, δηλαδή στη συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού ούτε οι ξένοι επενδυτές... στριμώχνονται στη πόρτα μας ούτε βέβαια οι ελληνικές επιχειρήσεις δείχνουν ικανές για ανοίγματα, αν κρίνει κανείς κι από την απογοητευτική ροή «ζεστού» χρήματος από τις τράπεζες, οι οποίες και αυτές έχουν παγιδευτεί στη παγίδα Χρέους, που τις έχει αποκόψει από τη διατραπεζική αγορά. Τα νεώτερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας είναι πραγματικά απογοητευτικά, αφού οι χορηγήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις τον Αύγουστο παρουσίασαν μείωση κατά 690 εκατ. ευρώ! Ειδικά όσον αφορά στο τομέα του εμπορίου καταγράφηκε μείωση χορηγήσεων κατά 5,9%, ενώ και στον Τουρισμό το πρόσημο ήταν αρνητικό (0,3%). Από εκεί και πέρα το... χάος, καθώς στους ελεύθερους επαγγελματίες και στα νοικοκυριά η χρηματοδότηση έχει ουσιαστικά «παγώσει» είτε λόγω απουσίας ζήτησης είτε λόγω απροθυμίας των τραπεζών. Στο - 4% οι χορηγήσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες, στο - 2,1% τα στεγαστικά δάνεια, στο - 6,6% τα καταναλωτικά δάνεια. Και όλα αυτά πριν καν ξεκινήσει ο πιο δύσκολος Χειμώνας...