Συμφωνία -έστω και την ύστατη στιγμή- επιδιώκει η κυβέρνηση και καθώς ο χρόνος τελειώνει οι δανειστές διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν στην Αθήνα το παραμικρό, καλώντας την να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει σε μια «ενιαία συμφωνία, με ενιαία προαπαιτούμενα», χωρίς… σπασμένους χρονικά όρους, ενώ τα τελευταία 24ωρα επικαιροποιεί τη λίστα με τις ελληνικές προτάσεις, ώστε να ελαχιστοποιήσει τα εμπόδια που απομένουν.
Με φόντο την αυριανή νέα τριμερή Μέρκελ, Ολάντ, Τσίπρα, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, κυβερνητική πηγή στέλνει το μήνυμα ότι «θα πρυτανεύσει η προσπάθεια από όλες τις πλευρές να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση». Επιπλέον -εκτός απροόπτου- ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι ο πρωθυπουργός να ζητήσει πολιτική απόφαση για όσο το δυνατόν λιγότερα θέματα και να φύγει από τις Βρυξέλλες με τη συμφωνία που θα ανοίξει τους κρουνούς του χρήματος προς την Ελλάδα, λίγο πριν τα ταμεία στεγνώσουν οριστικά.
Οι ειδικές αποστολές Παππά και Τσακαλώτου
Η κυβέρνηση, με όλα τα μέσα που διαθέτει, έχει «ξεσηκώσει» κάθε γωνιά, ώστε να επιτύχει μια πολιτική λύση της οποίας το βασικό στοιχείο θα είναι ένα αναπτυξιακό πακέτο που θα διασφαλίζει την ανάκαμψη της οικονομίας.
Εν όψει των επαφών του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής, οργανώθηκε αιφνιδιαστική αποστολή του Νίκου Παππά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης Γιώργο Χουλιαράκη.
Οι δυο υπουργοί συναντήθηκαν χθες στη βελγική πρωτεύουσα με πρόσωπα διεθνούς εμβέλειας που κρατούν τα «κλειδιά» της διαπραγμάτευσης για να προετοιμάσουν το έδαφος και οι επαφές τους αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα.
Τα ανοιχτά μέτωπα που συνθέτουν το δημοσιονομικό κενό
Με τα σημεία «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις πάντως να παραμένουν ανοικτά, οι κ.κ. Παππάς και Τσακαλώτος αναζήτησαν μέσα σε τρεις ώρες μια συμβιβαστική φόρμουλα για τις «κόκκινες γραμμές». Όσο για τα ανοικτά θέματα που συνθέτουν το δημοσιονομικό κενό, αυτά είναι:
- Ο συντελεστής ΦΠΑ να μείνει χαμηλός στον ηλεκτρισμό
- Ο ΦΠΑ στα νησιά να παραμείνει χαμηλός (τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο)
- Ο ΕΝΦΙΑ, με την ελληνική πλευρά να τάσσεται υπέρ του... κουρέματος του φόρου μέσω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών
- Να μην καταργηθεί το ΕΚΑΣ
- Εργασιακά
- Συνολική λύση για το χρέος
- Εσοδα 1 δισ. από τη ρύθμιση των 100 δόσεων έως το τέλος του έτους
Φουντώνουν τα σενάρια για παράταση
Μετά και το νέο δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο αναφέρει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν προτείνει ήδη την επέκταση του προγράμματος διάσωσης μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2016, η κυβέρνηση παίρνει θέση.
Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη, βασικό αντικείμενο των διαπραγματεύσεων είναι να υπάρξει μεσοπρόθεσμη διευθέτηση του χρηματοδοτικού κενού και της ρευστότητας, να είναι μία και ενιαία η συμφωνία, συμπληρώνοντας ότι η παράταση της συμφωνίας από μόνη της δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ελληνικής κοινωνίας.
Μέρκελ και Ολάντ προειδοποιούν την Ελλάδα: Ο χρόνος τελειώνει
Στο περιθώριο της Συνόδου των G7 η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έστειλαν μήνυμα στην Αθήνα πως πρέπει να βιαστεί.
Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι οι ισχυροί του πλανήτη μίλησαν λίγο για την Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι «εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη».
«Δεν έχει μείνει πολύς χρόνος. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά και κάθε μέρα μετράει» υπογράμμισε η Ανγκελα Μέρκελ, για να συμπληρώσει: «Αλληλεγγύη σημαίνει ότι και η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις».
Παράλληλα, η καγκελάριος επιβεβαίωσε το ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αυτό μπορεί και να μην είναι καθοριστικό. Η Ανγκελα Μέρκελ, εξάλλου, υποστήριξε ότι «τα μέτρα που έχουν προταθεί από την Τρόικα έχουν οδηγήσει σε επιτυχία σε άλλες χώρες».
Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε πως πρέπει τις επόμενες ώρες ή ημέρες να σημειωθεί πρόοδος στις τεχνικές συζητήσεις για την Ελλάδα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις στην ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της συνόδου των G7.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ολάντ σημείωσε ότι το τέλος Ιουνίου είναι η τελευταία δυνατή διορία για την Ελλάδα.