Η Ζωή καλεί στη Βουλή τον Στουρνάρα: Θέλει εξηγήσεις για τη Siemens - iefimerida.gr

Η Ζωή καλεί στη Βουλή τον Στουρνάρα: Θέλει εξηγήσεις για τη Siemens

Menelaos Myrillas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον Γιάννη Στουρνάρα καλεί στη Βουλή η Ζωή Κωνσταντοπούλου, προκειμένου να παράσχει εξηγήσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του ελληνικού κράτους με την Siemens.

Κατά την διάρκεια της συζήτηση για την υπόθεση Siemens στην Επιτροπή Πόθεν Εσχες, όπου εκλήθη και εξετάζεται για δεύτερη φορά ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης, μπήκε το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού του ελληνικού κράτους με την γερμανική εταιρεία. Ειρήσθω εν παρόδω ο συμβιβασμός ψηφίστηκε και έγινε νόμος του κράτους.

Εκεί, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος ρώτησε γιατί υπήρξε και υπογραφή Στουρνάρα.

Απαντώντας ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, παρατήρησε πως εφόσον υπήρξε συμφωνία της Βουλής, ο κ. Στουρνάρας, που εκείνη την περίοδο ήταν υπουργός Οικονομικών, όφειλε να υπογράψει και εκείνος.

Στο σημείο αυτό παρενέβη η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ανακοίνωσε την κλήτευση του νυν διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος στην Επιτροπή για να δώσει εξηγήσεις.

«Αμφισβητώ την εγκυρότητα του συμβιβασμού που έχει γίνει. Και προτείνω να καλέσουμε και τον κ. Στουρνάρα που τον υπέγραψε εκπρόθεσμα τον Αύγουστο του 2012 για να δούμε αν έχουν ισχύ αυτά. Γιατί σε μια τόσο δεινή θέση για την χώρα δεν νομίζω ότι έχει κανείς το δικαίωμα ή την πολυτέλεια ή την εξουσία να παραιτείται από τέτοιες αξιώσεις» τόνισε η κα Κωνσταντοπούλου.

Συνεργάτες Στουρνάρα: Κανένα πρόβλημα

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Στουρνάρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, «δεν έχει κανένα πρόβλημα» να πάει στη Βουλή για να εξηγήσει γιατί υπέγραψε.

Βαλυράκης: «Η Siemens ήταν κράτος εν κράτει»

Κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή, ο Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του σκανδάλου Siemens, υποστήριξε ότι η γερμανική εταιρεία έκανε ό,τι ήθελε στην Ελλάδα. «Η Siemens ήταν κράτος εν κράτει», τόνισε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι η ζημιά του ελληνικού Δημοσίου «είναι ασύλληπτη και με μυθικές παραμέτρους». Είπε μάλιστα πως για κάθε προμήθεια υπήρχε μίζα 10% (8% σε επιχειρήσεις και εμπλεκόμενα πρόσωπα και 2% σε πολιτικά κόμματα).

Λάβρος για τη στάση της Δικαιοσύνης

Ο Σ. Βαλυράκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση και για τη στάση της Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για «συστηματική παρακώλυση της έρευνας».

Οπως υποστήριξε υπήρξε «διαχρονικά αρνητική διάθεση από την Δικαιοσύνη» και πρόσθεσε:
«Υπάρχει ακινησία απαράδεκτη από Δικαιοσύνη και αρνήσεις έρευνας από το κοινοβούλιο με το πρόσχημα ότι εφόσον ερευνά η δικαιοσύνη η Βουλή δεν μπορεί να κάνει τίποτα».

Ο κ. Βαλυράκης είπε ακόμη ότι η Δικαιοσύνη από το 1993 ερευνά υποθέσεις που εμπλέκεται η Siemens (ΟΤΕ, C4I κ.λπ.), αλλά «ενώ βρίσκεται μπροστά σε πολιτικά πρόσωπα όχι μόνο δεν τα στέλνει στην Βουλή, αλλά αποφεύγει να αφήσει να διαρρεύσει η πληροφορία».
Μάλιστα, είπε πως η Δικαιοσύνη «προσπαθεί να παρατείνει το χρόνο έρευνας και όπου μπορεί βάζει τα βουλεύματα στο αρχείο», ενώ υπενθύμισε ότι «ο κ. Ζαγοριανός τιμωρήθηκε διότι δεν έδινε την δικογραφία Siemens στους κατηγορούμενους για να μην διαρρεύσει ότι εκεί υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ