Ξάφνιασε σήμερα τους πάντες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος κρίνει θετική την 47σελιδη πρόταση της ελληνικής πλευράς.
Συγκεκριμένα, ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε πως η ελληνική πρόταση είναι «ένα κείμενο απόρροια συμβιβασμού, κατόπιν πολύμηνων συζητήσεων με τους θεσμούς. Είναι μία πρόταση της κυβέρνησης κατ’ ελάχιστον προκειμένου να βρεθεί μία συμφωνία, επ’ ωφελεία της ελληνικής πλευράς, να βρεθεί μία λύση, οι αναγκαίες συναινετικές λύσεις σε μία συμφωνία. Αυτό το πλαίσιο θα τα συζητήσουμε και στη Βουλή και στην κυβέρνηση. Δεν είναι όμως της ώρας, πρέπει να περιμένουμε την τελική συμφωνία».
Νωρίτερα επισήμανε πως «την πολιτική μας δεν θα την υπαγορεύει η τρόικα και οι διάφοροι "κηδεμόνες". Την πολιτική μας δεν θα την καθορίζουν ούτε οι ΗΠΑ, ούτε οι Γερμανοί. Θα την καθορίζουν τα συμφέροντα της Ελλάδας του λαού».
Εκπληξη και από Ραχήλ Μακρή
Λίγο νωρίτερα σήμερα η βουλευτής Κοζάνης, η οποία βρίσκεται κοντά στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκφράστηκε θετικά για την προτεινόμενη συμφωνία.
«Εχω κάποιες ενστάσεις, αλλά είναι μια βατή συμφωνία» δήλωσε η κ. Μακρή, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα απειλούσε ότι θα καταψηφίσει.
Διευκρινίσεις Λαφαζάνη: Δεν είπα ότι συμφωνώ με το σύνολο
Συνεργάτες του Π. Λαφαζάνη επιχείρησαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τα δημοσιεύματα. «Τα δημοσιεύματα που τον φέρουν να εκφράζει θετική γνώμη για το σύνολο των θέσεων που φέρονται ως πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους «Θεσμούς», δεν έχουν καμία σχέση με όσα είπε ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, πράγμα άλλωστε που μπορεί να διαπιστωθεί από την προσεκτική ανάγνωση των πρακτικών της Βουλής» έλεγε η σχετική «διαρροή».
Οι ίδιοι κύκλοι προσέθεταν πως «ο Π. Λαφαζάνης στην παρέμβασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τόνισε κάτι πολύ διαφορετικό: ότι τις πάγιες απόψεις του, όπως και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για τις παραπάνω θέσεις και τη συνολική «κυβερνητική πρόταση», θα τις εκφράσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στα αρμόδια όργανα του κόμματος». Και κατέληξαν: «Όλα τα άλλα εξυπηρετούν σκοπιμότητες και κακόγουστες εντυπωσιοθηρίες».