Γιατί η Γερμανία έβαλε προθεσμία τις 14 Ιουνίου για συμφωνία - iefimerida.gr

Γιατί η Γερμανία έβαλε προθεσμία τις 14 Ιουνίου για συμφωνία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις 30 Ιουνίου, πλέον, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει τις ομαδοποιημένες δόσεις στο ΔΝΤ. Πότε όμως λήγει η προθεσμία για να επιτευχθεί μία συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της;

Το ερώτημα θέτουν οι Financial Times, που αναλύουν γιατί στη Γερμανία θεωρούν ότι αυτό θα πρέπει να έχει συμβεί έως τις 14 Ιουνίου.

Το τρέχον πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου και αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αν υπάρχει συμφωνία μέχρι το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup, στις 18 Ιουνίου, ίσως υπάρχει αρκετός χρόνος προκειμένου η Ελλάδα να περάσει τους απαραίτητους νόμους για να εκταμιευθούν τα χρήματα πριν τελειώσει ο χρόνος, γράφουν οι Financial Times.

Ομως, ο Στέφαν Βάγκστιλ, ανταποκριτής της εφημερίδας από το Βερολίνο, τονίζει ότι υπάρχει μία άλλη προθεσμία που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο ζήτημα, καθώς συνδέεται με την επερχόμενη διακοπή της Bundestag, η οποία πρέπει να εγκρίνει την όποια ενίσχυση.

Η πραγματική διορία για την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι πολύ νωρίτερα από ότι πολλοί πιστεύουν: η 14η Ιουνίου. Αυτή είναι η ημερομηνία μέχρι την οποία Γερμανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ελλάδα και οι Θεσμοί πρέπει να έχουν ολοκληρώσει μία νέα συμφωνία, ώστε το γερμανικό κοινοβούλιο να έχει αρκετό χρόνο να την ψηφίσει πριν από το τέλος του μήνα.

Η επόμενη συνεδρίαση της Bundestag είναι στις 17-19 Ιουνίου. Ομως, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει πρώτα να ετοιμάσει ένα προσχέδιο για την ελληνική συμφωνία και να δώσει χρόνο στους βουλευτές για παρατηρήσεις. Με δεδομένο ότι μπορεί να αποτελείται από 300 σελίδες, ο έλεγχος δεν μπορεί να γίνει βιαστικά. Οπότε οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η 14η Ιουνίου είναι η τελευταία ημέρα προκειμένου να αρχίσει το υπουργείο Οικονομικών να εργάζεται εγκαίρως για την ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας.

Μετά από αυτό, το γερμανικό κοινοβούλιο θα συνεδριάσει στις 1-2 Ιουλίου, πολύ αργά για να βοηθήσει την Ελλάδα να πληρώσει τη δόση του 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, που τώρα πρέπει να καταβληθεί στις 30 Ιουνίου.

Η Καγκελάριος δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένους τους βουλευτές της. Στην τελευταία ψηφοφορία για την Ελλάδα, το Φεβρουάριο, για την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι τον Ιούνιο, 29 από τις 32 ψήφους ενάντια στην επέκταση ήρθαν από το δικό της συνασπισμό. Από τότε, 135 από τους 311 βουλευτές έχουν εκφράσει επιφυλάξεις.

Δεν είναι ξεκάθαρο το πόσοι θα είναι πραγματικά αντίθετοι τώρα στη χαλάρωση των όρων διάσωσης της Ελλάδας. Ακόμη κι αν το έκαναν και οι 135, το πακέτο και πάλι θα περνούσε με την υποστήριξη από την αντιπολίτευση. Παρόλα αυτά, μία τέτοια αποτυχία δεν θα ήταν καλή για εκείνη.

Βέβαια, καταλήγουν οι Financial Times, και αυτή η προθεσμία θα μπορούσε να αποδειχθεί εφήμερη, όπως και άλλες σε αυτή την κρίση. «Θυμάται κανείς την 28η Φεβρουαρίου; Ηταν η ημερομηνία εκπνοής του ελληνικού προγράμματος και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την είχε αποκαλέσει την τελευταία πιθανή ημέρα για συμφωνία. Και είμαστε ακόμη εδώ, τρεις μήνες αργότερα», κλείνει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βερολίνο συμφωνία προθεσμία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ