Μαγαζιά κλειστά, ανεργία και διαμαρτυρίες των εργατών στο λιμάνι. Η εικόνα του Πειραιά απέχει πολύ από αυτό που ήθελαν να είναι. Μετά το κέντρο της Αθήνας, η Telegraph συνεχίζει το οδοιπορικό της στον Πειραιά.
Ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας, Άλαστερ Γκουντ πήγε στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και συνομίλησε με εργάτες και ανθρώπους της πόλης. Σε μια αποβάθρα, οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ έχουν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για τα τρέχοντα μέτρα λιτότητας που έχουν μειώσει τους μισθούς τους, ενώ έχουν επιδεινώσει και τις συνθήκες εργασίας τους.
Όπως αναφέρει το άρθρο: «Με ένα μέρος του λιμένα να έχει εκμισθωθεί στην κινεζική Cosco, οι εργαζόμενοι είναι θυμωμένοι με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που όχι μόνο δεν έχει κάνει αρκετά για να τους προστατεύσει, αλλά προτίθεται να εκποιήσει και το υπόλοιπο μέρος του λιμανιού για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Τρόικας».
Ο 54χρονος εργάτης στα ναυπηγεία, Παναγιώτης Ευθυμίου, λέει: «Ξεφορτώθηκαν τα δικαιώματα των εργατών, ξεφορτώθηκαν τα πάντα. Δεν υπάρχει τίποτα».
Ο Παναγιώτης Ευθυμίου
Περίπου εκατό διαδηλωτές κατευθύνονται προς το υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά τελικά τους αρνούνται την είσοδο για να μιλήσουν με τον υπουργό. Ο πρόεδρος των εργατών και επικεφαλής της διαδήλωσης, Σωτήρης Πουλικογιάννης συνομιλεί με τους υπεύθυνους ασφαλείας του υπουργείου και τους λέει πως η προηγούμενη κυβέρνηση, που ήταν και δεξιά, δεν θα τους απαγόρευε την είσοδο. Λέει κι αυτός στο δημοσιογράφο της Telegraph ότι είναι δυσαρεστημένος με τον τρόπο που ενεργεί η νέα αριστερή κυβέρνηση.
Έπειτα από διαβουλεύσεις, οι διαδηλωτές παίρνουν την έγκριση να διαδηλώνουν έξω από το κτίριο και οι περισσότεροι δηλώνουν ανήσυχοι και δυσαρεστημένοι από την προοπτική ιδιωτικοποίησης όλου του λιμανιού, καθώς φοβούνται για τις θέσεις εργασίας τους.
Ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος, λέει: «Είμαι 51 ετών. Ποιος θα με πάρει στη δουλειά του; Οι επιχειρήσεις στον Πειραιά κλείνουν».
Ο δημοσιογράφος απαντά με εξής σχόλιο στο άρθρο του: «Μια επίσκεψη στην άλλοτε πολυσύχναστη εμπορική περιοχή του Πειραιά, επιβεβαιώνει τους φόβους του κ. Παναγιωτόπουλου. Μια σειρά από καταστήματα είναι άδεια. Ένα φαρμακείο με κατεβασμένα ρολά βρίσκεται δίπλα σε ένα επίσης κλειστό κατάστημα ρούχων».
Η Ελένη Σταματάκη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, λέει με τη σειρά της: «Τα περισσότερα μαγαζιά κλείνουν, όπως και τα περισσότερα γραφεία. Κάπως έτσι η τοπική οικονομία συρρικνώνεται».
Η Ελένη Σταματάκη
Για να καταλήξει το άρθρο: «Φαίνεται ότι παρά τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τερματισμό της λιτότητας, αυτή τη στιγμή η αριστερή κυβέρνηση αγωνίζεται με τους πιστωτές της που με τη σειρά τους χάνουν την υπομονή τους. Αυτό, για τους πολίτες του Πειραιά, σημαίνει μεγαλύτερος οικονομικός πόνος».